Hamilton: Schumacher sem egyedül tette rendbe a Ferrarit

Forma-1, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Belga Nagydíj 2010
SPA FRANCORCHAMPS, BELGIUM - AUGUST 26: Lewis Hamilton (L) of Great Britain and McLaren Mercedes listens to Michael Schumacher (R) of Germany and Mercedes GP talks as they attend the drivers press conference during previews to the Belgian Formula One Grand Prix at the Circuit of Spa Francorchamps on August 26, 2010 in Spa Francorchamps, Belgium. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hálásan nyilatkozott Lewis Hamilton, miután megszerezte 91. futamgyőzelmét a Forma-1-ben. Köszönetet mondott a munkatársainak, csapatának és elismerte, 2012 végén nehéz volt elhagyni a McLarent.

Mérföldkőhöz ért Lewis Hamilton a múlt hétvégén megtartott Eifel Nagydíjon, pályafutása 91. nagydíjgyőzelmét szerezte a Forma-1-ben, ezzel beérte az örökranglista eddigi csúcstartóját, Michael Schumachert. Hamiltont és a Mercedes csapatfőnökét, Toto Wolffot is többen kérdezték arról, hogy a brit pilóta mit tett hozzá az istálló kiemelkedő szerepléséhez, de mindketten a kollektíva erejét emelték ki.

Hamilton a végleg visszavonuló Schumacher helyére érkezett a Mercedeshez 2012 végén Forrás: Getty Images/Clive Mason

„Emlékszem, amikor sok évvel ezelőtt mindenki arról beszélt, hogy Michael rendbe tette a Ferrarit, de az a helyzet, hogy ez nem csak egy emberen múlik. Nem ráztam fel a Mercedest, ahogy Michael sem a Ferrarit. Akármennyire is imádom Michaelt, aki egy legenda, nem csak rajta múlt” – mondta a hatszoros világbajnok a verseny után.

Hamilton a futam utáni sajtótájékoztatón is azt mondta, sikere nyomán a munkatársaira gondol, akik segítették őt, külön kiemelte Stephen Lordot, a Mercedes csapatkoordinátorát, aki Hamilton F1-es pályafutása során végig a brit versenyző oldalán dolgozott.

„Átjött velem a McLarentől a Mercedeshez, és a 91 verseny mindegyike alkalmával velem volt. Igazán az számít, hogy milyen utat járunk be a sok munkatársunkkal. Persze, ez nagyszerű szám, de ezt közösen értük el, és hihetetlenül hálás vagyok a Mercedesnek, mert lehetőséget adtak egy fiatal, fekete srácnak, amikor csak 13 éves volt, és azóta is támogatnak engem.”

Hamilton és Lord a dobogón Forrás: AFP/Getty Images/Ina Fassbender

Hamilton F1-es pályafutásának kulcsa volt, hogy 2012 végén elhagyta nevelőistállóját, a McLaren-Mercedest, és a gyári Mercedes-csapathoz igazolt, 21 győzelemmel a háta mögött. Elismerte, ez élete egyik legnehezebb döntése volt, és mert lojális volt, de úgy érezte, hogy a jövőjére is gondolnia kell, ezért inkább a feljövőben lévő Mercedesnek szavazott bizalmat.

„Életem legnehezebb telefonjai voltak, amikor felhívtam a főnökeimet, különösen Martin [Whitmarsh-t] volt nehéz. Remélem, mostanra megbocsátott nekem – emlékezett vissza. – Szerintem igen, mert megérti, végtére is, szerintem ez volt a helyes döntés számomra. Úgy érzem, az életben senki sem tudja megmondani, hogy mit tegyünk, ha az ember utánanéz a dolgoknak, akkor csak saját maga tudja, hogy mi a helyes vagy a helytelen. Senki más nem befolyásolhatja ezt a döntést. Akkoriban én is így tettem.”