Leteremtette Räikkönent, a finn pilóta azóta sem bocsátott meg neki

Forma-1, Kimi Räikkönen, Lotus F1 Team, Indiai Nagydíj 2013
NOIDA, INDIA - OCTOBER 24: Kimi Raikkonen of Finland and Lotus attends the drivers press conference during previews for the Indian Formula One Grand Prix at Buddh International Circuit on October 24, 2013 in Noida, India. (Photo by Paul Gilham/Getty Images,)
Vágólapra másolva!
Nem vette jó néven Kimi Räikkönen, hogy 2013-ban a Lotus-csapat sportigazgatója agresszívan félreállította őt Romain Grosjean útjából. Alan Permane egyszerre méltatta és bírálta a 2007-es világbajnokot.

Kimi Räikkönen a Forma-1 egyik legszínesebb egyénisége, számos történet fűződik a nevéhez a 2001 óta tartó F1-es pályafutása során. Ezek többsége mulatságos, de akadnak feszültséggel teli sztorik is, egy ilyet idézett fel Alan Permane, a Renault sportigazgatója is a Beyond the Grid podcastban. Permane már 2013-ban is ezt a pozíciót töltötte be, amikor még a Lotus színeiben Räikkönen is náluk versenyzett Romain Grosjean oldalán.

Grosjean, Räikkönen és Permane, még a Lotus színeiben Forrás: DPPI via AFP/Frederic Le Floc H

A finn pilóta együttműködése nem volt felhőtlen a csapattal, főleg azután, hogy kiderült, túl jól szerepelt,

és nem tudták kifizetni neki a bónuszok révén nagy összegre rúgó járandóságát. Räikkönen máig úgy érzi, hogy meglopták, és

végül az utolsó két nagydíjon nem is vett részt gerincműtétre hivatkozva, de már az Abu-dzabi Nagydíj rajtja után otthagyta a csapatot.

Ennek előzménye, hogy a 2013-as Indiai Nagydíjon Permane feldúlt rádióüzenettel adta a tudtára, hogy csapattársa, a későbbi 3. helyezett Grosjean gyorsabb volt nála.

Így szólt a durva szóváltás:

Permane: „Kimi, ******* tűnj el az útból!”
Räikkönen: „Ne kiabálj az ***** ****** ***, majd elengedem, ha lesz rá lehetőségem, de nem egy gyors kanyar közepén!”

Az angol mérnök felidézte, hogy civilben Räikkönen „teljesen normálisan csevegő” figura, még karácsony hetében is felhívta őt a versenyző, hogy megkérdezze, hogyan telik az ünnep a családi körben. A rádiós összezördülés óta azonban megváltozott a helyzet.

„A dolgok azóta egy kissé fagyosak, nehezen fogadta el, hogy a mögötte érkező csapattársa sokkal gyorsabb volt nála, és a dobogó felé haladt, de akkoriban szerintem volt némi frusztráció és azt éreztük, hogy Kimi önző volt, és nem úgy kezelte a csapat [érdekét], ahogy kellett volna.” Hozzátette, azóta sem jóbarátok, de

Permane felidézte, hogy Räikkönen két futamot nyert meg a Lotus színeiben, szerinte ezekért nem kellett igazán megküzdenie, sőt, „elég könnyű győzelmek voltak”, és a 2007-es világbajnok moráljában is talált kivetnivalót.

„Nem állítom, hogy valami versenyzőguru vagyok, de bosszantó Kimi esetében, hogy látni azt, hogy csak a minimális erőfeszítést mozgósítja. Ez biztos, és az is meggyőződésem, hogy mások is ezt fogják mondani, de micsoda tehetség! Milyen óriási, hatalmas tehetség!”