Vágólapra másolva!
A Forma-1-be jövőre visszatérő Fernando Alonsót egyértelműen harmadik világbajnoki címének megszerzése hajtja, saját elmondása szerint azonban nem feltétlenül fog addig a királykategóriában versenyezni, amíg ismét fel nem ér a csúcsra.

Fernando Alonso egyre jobban beleássa magát a Forma-1-es visszatérésének előkészületeibe. A kétszeres világbajnok egy napot már tesztelte is az idei autót, ezen a héten két napon át pedig Bahreinben gyakorol a Renault 2018-as versenygépével. A spanyol pilóta emellett már versenyre is ellátogatott, Imolában egészen a futamig a helyszínen volt és ismerkedett a csapat munkafolyamataival, részt vett a megbeszéléseken. Ha pedig már ott volt, interjút is adott, amelyben elmondta, hogy miért tért vissza és meddig tervez maradni.

Alonso készen áll a folytatásra Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Alonso 2018-ban, a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után köszönt el a Forma-1-től, mint azt most már tudjuk, csupán két évre. Ezalatt az időszak alatt versenyzett a sportautó-világbajnokságban, ahol világbajnok lett és nyert két Le Mans-i 24 órást, de elindult a Daytonai 24 óráson is, amelyet szintén megnyert. Ezen kívül részt vett két Indianapolis 500-on (kvalifikálni csak az egyikre tudta magát), valamint az idén a Dakar-ralin is.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Személyes oldalról is jó volt különböző csapatokkal és csapattársakkal dolgozni, különböző filozófiákkal találkozni és csapatban működni például a Dakaron vagy a sportautó-világbajnokásgon. Összességében jobb emberként és remélhetőleg jobb versenyzőként térek vissza két évvel a legutóbbi versenyem után."

Visszatérése okáról azt mondta, hogy az utóbbi két évben sikerült feltöltődnie.

Szükségem volt erre a szünetre, most pedig készen állok, hogy mindent beleadjak."

Feltöltötte a kihagyás Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A kétszeres világbajnok elárulta azt is, hogy több F1-es istállóval is felvette a kapcsolatot, de mindig a jövőre már Alpine néven induló Renault volt a listája tetején. „Néhány csapattal beszéltem, de mindig a Renault volt az elsődleges választás, két okból is. Az egyik, hogy nagyon vonzó volt az, hogy a középmezőnyből indulva építsünk fel valamit, a második pedig, hogy ismerem ezt a csapatot, ismerem a versenyzés iránti szenvedélyüket, és harmadszor jövök ide, itt otthon érzem magam."

Alonso két évre írt alá, szerződésének második szezonja tehát a 2022-es átfogó szabályváltozások évére esik, amelyben a Renault reményei szerint kiegyenlítődik a küzdelem, és talán ők is beleszólhatnak majd az első helyek sorsába.

A Sky Sports riporterének kérdésére a 39 esztendős pilóta azonban tagadta, hogy csak akkor fog majd végleg visszavonulni, ha harmadszor is világbajnok lesz.

„Nem hiszem – felelte a kérdésre, hogy addig marad-e, amíg nem lesz meg a harmadik cím. – Nem fogok konkrét eredményt kitűzni, hogy amíg azt nem érem el, nem vonulok vissza. A motorsportban a stopper mondja meg, hogy mikor van itt az ideje abbahagyni, nem a kor. Remélem, hogy a stopper az én oldalamon lesz a következő években."

Minél többet akar tesztelni Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Ami a 2021-re való felkészülést illeti, Alonso eheti kétnapos tesztje után a Renault reménykedik benne, hogy az FIA külön engedélyével részt vehet az Abu-dzabi szezonzáró utáni fiatal pilóták tesztjén is, hogy a következő szezon előtti három napos gyakorlásra a lehető legfelkészültebben érkezzen.