Vágólapra másolva!
A Renault csapatfőnöke odaszúrt a Fernando Alonso idény végi tesztjét ellenző riválisoknak, akik közül az egyik szerint nem nagyon van miről beszélni a teszttel kapcsolatban, a kétszeres világbajnok spanyol ugyanis nem fiatal pilóta.

A Forma-1-be jövőre visszatérő Fernando Alonso a Renault-istállóval együtt igyekszik minden alkalmat kihasználni arra, hogy a lehető legjobban felkészüljön a 2021-es idényre. A kétszeres világbajnok Barcelonában már részt vett egy forgatási napon az idei autóval, valamint a jövő héten két napot tölt el Bahreinben a 2018-as modellel, de elmondása szerint még így is kell majd neki pár verseny, hogy 100%-os legyen. A Renault is szeretné, ha a spanyol minél hamarabb visszarázódni az F1-be, ezért a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj utáni egynapos teszten is szerepeltethetné őt, a hírek szerint ebbe azonban három rivális csapat nem ment bele.

Alonso próbál minél felkészültebben visszatérni Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Az Abu-Dzabiban rendezett egynapos gyakorláson eredetileg a csapatok állandó versenyzői vezethettek volna 18 colos kerekekkel szerelt öszvérautókat, de miután előbbi bevezetését az új szabályokkal együtt 2022-re halasztották, a sportszabályzat módosításával a fiatal pilótáknak rendezett tesztté változtatták az eseményt, amelyen egy napon át minden csapat két autóval vehet részt.

Fiatal pilótának az számít, aki rendelkezik a szükséges A-licenccel, és nem vett részt kettőnél több Forma-1-es versenyen.

Akad azonban egy kitétel, amely szerint az FIA külön engedélyével olyan is részt vehet a teszten, aki nem felel meg ezeknek a kritériumoknak.

A Renault ebben bízva remélte, hogy Alonsót is szerepeltethetik, az F1 Commission legutóbbi ülésén azonban az Autosport információi szerint a McLaren, a Ferrari és a Racing Point is ellenezte ezt.

Ezek közül előbbi kettő nemleges válasza azért is pikáns, mert Alonso mindkét csapatnál öt szezont húzott le pályafutása során.

„Csak a szokásos dolgok mentek, hogy bármilyen kis dolgot kihasználnak arra, hogy játszmázhassanak – szúrt oda az FIA engedélyében továbbra is reménykedő Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke a nekik keresztbe tevő istállóknak. – A legtöbb csapat azonban ennél pragmatikusabb volt. Most remélnünk kell, hogy az FIA is az lesz. A Renault rengeteget tesz a fiatal pilótákért."

Utóbbi mondatával Abiteboul arra utalt, hogy versenyzői akadémiájuk keretein belül rendszeresen biztosítanak lehetőséget fiataljaiknak korábbi Forma-1-es autó vezetésére, ezen és a következő héten például összesen három fiataljuknak adtak legalább egy teljes napot a 2018-as modellben.

Alonso Barcelonában már kipróbálhatta az idei Renault-t forgatási napon Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke azt nem erősítette meg, hogy ők is Alonso tesztje ellen voltak-e, szavaiból azonban egyértelműen ki lehet következtetni, hogy igen.

„Arról nem beszélhetek, hogy mit vitattunk meg az F1 Commission ülésén, mert a napirend alján nagy betűkkel ott szerepel, hogy »bizalmas«. Csak arról beszélhetek, hogy mi hogyan látjuk a fiatal pilóták tesztjét Abu-Dzabiban. Világos, hogy mindannyian a szabályváltozásra szavaztunk az év elején, amikor elkezdődött a járvány, a sportszabályzatban ennek a tesztnek a célja pedig egyértelműen a fiatal pilóták kipróbálására van meghatározva. Azt hiszem, hogy az van a szabályban, hogy olyanok nem vehetnek részt, akik már kettőnél több futamon indultak.

„Az FIA-nak megvan a lehetősége kivételt tenni, ez azonban nem változtatja meg a teszt célját, mivel ez a teszt a fiatal pilótáknak van. Úgyhogy szerintem nem nagyon van miről beszélni.

„Ha fiatal pilótaként aposztrofálnánk őt, az mindannyiunknak remek üzenet lenne, mert én is fiatal csapatfőnöknek tartom magam, úgyhogy ez jó érzéssel töltene el. Mindez azonban nem igazolná ennek a tesztnek a létjogosultságát" – humorizált a német szakember.

A Mclaren nem fog tesztelni a szezonzáró után Forrás: Getty Images/MIGUEL MEDINA/Miguel Medina

A mezőnyből egyébként a McLaren és a Racing Point sem szándékozik részt venni a teszten, mert nincs olyan fiatal pilótájuk, akit az autóba ültethetnének. A távolmaradásban ugyanakkor az is fontos szerepet játszhat, hogy a brit karanténszabályok értelmében az Abu-Dzabiból visszatérőkre kéthetes karantén vár, ez a két csapat pedig nem tartja annyira hasznosnak a gyakorlást, hogy emiatt az alkalmazottaikat december 30-ig otthonukba zárja.

Amennyiben azonban akarnának, tudnának találni olyan pilótát, akivel körözhetnek, elég csak megemlíteni a McLaren fejlesztőpilótájaként dolgozó tapasztalt Oliver Turveyt, aki 33 évesen nem fiatal, a kritériumoknak azonban megfelel, hiszen nem indult még Forma-1-es nagydíjon.