Vettel mellett jövő évi csapattársát is fel kell kaparnia a padlóról az Aston Martinnak

Forma-1, Orosz Nagydíj, péntek, Sebastian Vettel, Ferrari, Lance Stroll, Racing Point
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 25: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari and Lance Stroll of Canada and Racing Point are surrounded by a TV crew as they walk into the paddock before practice ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 25, 2020 in Sochi, Russia. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nincs irigylésre méltó helyzetben a Forma-1-ben jövőre már Aston Martin néven versenyző Racing Point, ami a 2021-es pilótáit illeti, a technikai igazgató szerint ugyanis Lance Stroll is önbizalomhiányban szenved, így az érkező Sebastian Vettel mellett a fiatal kanadait is a helyes irányba kell majd terelniük.

Jelen állás szerint elképzelhető, hogy a Racing Point (jövőre Aston Martin) két, önbizalomhiányban szenvedő pilótával vág neki a 2021-es szezonnak. Andrew Green, a csapat technikai igazgatója korábban arról beszélt, hogy az istállóhoz jövőre csatlakozó Sebastian Vettel szerinte fejben nincs igazán rendben, a silverstone-i alakulat azonban a legjobbak közé tartozik abban, hogy segítse őt visszatérni korábbi formájához. Green szavait később Otmar Szafnauer csapatfőnök is megerősítette.

Az utóbbi hetek után azonban Vettel jövő évi csapattársát, Lance Strollt is fel kell kaparnia a padlóról a Racing Pointnak, a kanadai pilóta mugellói balesete és koronavírus-fertőzése után ugyanis szintén nincs jó állapotban, és már zsinórban öt pont nélküli versenynél tart.

Vettel és Stroll sincs élete formájában Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Stroll legutóbb a szeptember eleji Olasz Nagydíjon jött be pontszerző helyen, amikor megszerezte a csapat idei eddigi egyetlen dobogós helyezését. Utána Mugellóban önhibáján kívül óriásit bukott, majd az Orosz Nagydíj után elkezdett rosszullétre panaszkodni, ami miatt kihagyta az Eifel Nagydíjat, végül pedig kiderült róla, hogy elkapta a koronavírust. Portugáliában tért vissza, hogy a szabadedzésen Max Verstappennel, a versenyen pedig Lando Norrisszal ütközzön össze. Végül minderre rátett egy lapáttal Imolában, ahol a rajt után Esteban Oconnak ment neki, és letörte az autója első szárnyát.

– nyilatkozta róla Green. – Elég nagy balesetet szenvedett Mugellóban, aminek szerintem valószínűleg hatása volt az önbizalmára, aztán egy pár futam erejéig nem volt jó állapotban fizikálisan. Gondoltuk, hogy ennek meglesz a hatása és nehéz lesz neki visszatérnie, ami végül igaznak bizonyult. Most mentálisan sincs ott, ahol néhány versennyel ezelőtt. Szerintem szüksége van pár versenyre, hogy elkezdhessünk továbblépni és újra a helyes útra terelni őt."

„Nyilván nincs olyan állapotban most, mint Monza után.

A betegség tehet róla, amit nem láttunk előre. Hallottunk róla, hogy mennyi időbe telhet felépülni belőle, és szerintem szükség is van egy kis időre. Vissza kell szereznie a magabiztosságát, újra hinnie kell magában és akkor visszakapjuk azt a Lance-t, akit a szezon első két harmadában láttunk."

Stroll több hibát is elkövetett az elmúlt versenyeken Forrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

Green kiemelte, hogy már apróságok is eredményezhetik azt, hogy valaki nem képes hozni a megszokott teljesítményt, úgyhogy ez esetben sem kell óriási dolgokra gondolni. „Nagyon-nagyon apró dolgokról van szó.

Vissza kell terelnünk őt a helyes útra. Meg tudjuk csinálni, megvannak hozzá az eszközeink és az embereink. Szerintem részben csak át kell karolnunk őt, meg kell ölelnünk és azt mondanunk, »gyerünk, szedd össze magad, birkózz meg az utolsó néhány versennyel és próbáljuk meg visszaszerezni a harmadik helyet a bajnokságban!« Egyértelműen képes erre, egyszerűen csak kemény időszakot él meg mostanában."