Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel is örül, hogy Romain Grosjean megúszta horrorfilmbe illő balesetét a Bahreini Nagydíjon, ugyanakkor több dolgot is kritizált a négyszeres világbajnok a biztonsági berendezések közül.

Már Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója is felvetette Romain Grosjean balesete után, hogy ki kell vizsgálniuk, hogy miként gyulladhatott ki az autó, valamint miként fúródhatott bele a szalagkorlátba, mert azon kívül, hogy a kocsi biztonsági rendszerei jelesre vizsgáztak, ez a két dolog igencsak aggasztó. Osztotta a brit szakember véleményét Sebastian Vettel is, aki úgy vélte, ilyesminek nem lett volna szabad megtörténnie.

A tűz és a szétnyíló korlát Vettelben is kérdéseket vetett fel Forrás: AFP/Tolga Bozoglu

„Hogy őszinte legyek, nem tudom, de a védőkorlátnak nyilván nem lenne szabad így kettényílnia” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok a futam után.

Sok óvintézkedést tesznek azért, hogy ne kapjon lángra, úgyhogy nem tudom, hogy most miért gyulladt ki. Ezt egyelőre nehéz megmondani, de a legfontosabb, hogy [Grosjean] kijutott."

Charles Leclerc-t, Vettel csapattársát is sokkolták a felvételek. A monacói pilóta már a csapatrádióban elkezdett aggódni Grosjeanért. „B*sszameg, b*sszameg, b*sszameg. Ez nagy baleset volt, ez nagy baleset volt. Jól van?" – szólt szinte azonnal a mérnökének, mivel a tükörben látta a felcsapó lángokat. A versenymérnöke azonban a teljes levezető körben nem tudott információval szolgálni neki, amitől Leclerc csak még kétségbeesettebb lett, egy ponton pedig menet közben két kézzel fogta a fejét.

Leclerc a fejét fogta, amikor még mindig nem hallott semmit Grosjeanról Forrás: F1TV

„Láttam élőben, utána pedig egyből rádióztam. Nagyon aggódtam, ami a rádióüzeneteimből is hallatszik. Csak jó híreket akartam kapni, hogy Romain rendben van.

– nyilatkozta utólag Leclerc.

Grosjean honfitársa, Pierre Gasly is a történtek hatása alá került. „Borzasztó volt. Először nem tudtam, hogy mi történt, aztán sokkoltak a felvételek.

Nagyon boldog voltam, amikor láttam Romaint kiugrani az autóból. Fogalmam sem volt, hogy egy Forma-1-es autó így ketté tud törni, vagy hogy át tud fúródni a korláton."

Pérezt már a dobogó sem érdekelte

Sergio Pérez zsinórban második dobogós helyezését szerezhette volna a Racing Pointtal, a futam végén a harmadik helyen haladva azonban elfüstölt alatta a Mercedes-motor. A mexikói pilóta azonban a szokásosnál kevésbé volt csalódott, mondván Grosjean balesete még ezt is háttérbe szorította.

Pérezt a dobogó elvesztése sem izgatta, csak örült, hogy Grosjean jól van Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

„Amikor fel kellett adnom a versenyt, az nagy csapás volt, de a ma történtek után az ember mindent más szemszögből lát. Hogy most egy dobogóval több vagy kevesebb, nem számít. A legfontosabb, hogy Romain velünk van és megmenekült a balesetből. Meg kell néznünk, hogy min javíthatunk biztonsági szempontból, mert nem szeretnénk ilyen baleseteket látni."