Wolff: Az idén minden korábbinál jobban hiányzott Lauda

Niki Lauda, Toto Wolff
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Hungary, Toto Wolff (AUT, Mercedes AMG Petronas Formula One Team), Niki Lauda (AUT, Mercedes AMG Petronas Formula One Team), 30.07.2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke tavaly nem is igazán fogta fel, hogy Niki Lauda meghalt, az idén pedig többször elképzelte, hogy az adott szituációban milyen tanáccsal látta volna el őt a barátja és bizalmasa.

Lassan két éve, hogy a háromszoros világbajnok Niki Lauda nincs köztünk. A 2019. május 20-án elhunyt legenda hatalmas űrt hagyott maga után, amit a világbajnok Mercedes-istállót irányító Toto Wolff a mai napig érez. Az osztrák üzletember elmondta, tavaly sokáig fel sem fogta, hogy barátja nincs többé, és az idei év során is érezte korábbi harcostársának hiányát.

Wolff és Lauda elválaszthatatlanok voltak Forrás: Picture-Alliance/AFP

A Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke 2012-ben csatlakozott az akkor még csak küszködő istállóhoz, majd miután kulcsszerepet játszott Lewis Hamilton átcsábításában a McLarentől, főszereplője volt a 2014-ben példátlan győzelmi szériába kezdő csapat sikereinek. 2018 nyarán azonban egyszer csak eltűnt a paddockból, és mint kiderült, tüdőtranszplantációt kellett végrehajtani rajta. A műtét után biztatóan haladt a felépülése, de sajnos már soha nem térhetett vissza a versenypályákra, 2019 tavaszán ugyanis rosszabbodott az állapota, majd egy héttel a Monacói Nagydíj előtt elhunyt.

Távozása mindenkiben mély nyomot hagyott, de különösen Toto Wolff szenvedte azt meg, mivel gyakorlatilag közösen irányította a csapatot Laudával. Noha lassan két év eltelt, Wolffnak még mindig nagyon hiányzik a barátja.

– nyilatkozta Wolff az F1 hivatalos honlapjának. – Csak az év végén döbbentem rá, hogy a barátom, az utazótársam és a bizalmasom elment. Hatalmas részét tette ki az életemnek a rutinunk. Együtt repültünk a versenyekre, beszélgettünk, minden egyes nap együtt vacsoráztunk. Négy-öt óra körül ment el mindig a pályáról, utána nyolc órakor megjelentem a vacsoránál, ő pedig ott ült az iPad-jével és közölte, hogy már egy órája unatkozik. Reggel pedig még azelőtt elment a pályára, mielőtt bármiféle kiszolgálás lett volna, de imádta vinni az első műszakot, én pedig átvettem tőle a stafétát a másodikra. Őszintén hiányzik. Leginkább, mint barát, de úgy is, mint bizalmas."

Wolff a konstruktőri vb-cím megnyerése után Lauda iránti tisztelete jeléül barátja ikonikus piros sapkájában ünnepelt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Wolff az évek során számtalan dologban támaszkodhatott Laudára és kérhette ki a nyers őszinteségéről híres honfitársa tanácsát.

Noha ezt többé már nem teheti, elmondása szerint a mai napig adódnak olyan helyzetek, amelyeknél azt is figyelembe veszi, Lauda miként reagált volna.

„Voltak olyan helyzetek az idén, amikor azt kívántam, bárcsak meghallgathatnám a véleményét. De vicces módon amikor felteszem magamnak a kérdést, hogy »mit csinálna Niki?«, rögtön eszembe jut a válasz, mert annyira egyenes ember volt. Amikor különböző helyzetekről kérdeztem, mindig azzal a határozottsággal felelt, »hogy szerintem ezt kellene tenned..«"

A Mercedes a mai napig folyamatosan emlékezik Laudára, az autó motorborításán megtartották a háromszoros világbajnok halála után felkerült piros csillagot, valamint a csapattagok fejhallgatóinak polcán bérelt helye van a legendának.