Vágólapra másolva!
Az 1954-es F1-es szezon óta először fog kimaradni a Monacói Nagydíj a versenynaptárból, miután a hercegségbeli futam szervezői bejelentették, hogy nemcsak elhalasztják, hanem törlik is az idei monte-carlói viadalt.

Az idén biztosan nem lesz Forma-1-es Monacói Nagydíj, jelentette be a május 24-ére tervezett verseny elhalasztása után az Automobile Club de Monaco, amivel biztossá vált, hogy megszakad az egyhuzamban legrégebb óta és legtöbbször megrendezett F1-es verseny sorozata, 1955 óta ugyanis minden évben összecsapott a mezőny Monte-Carlóban.

Eközben a már elhalasztott Vietnami Nagydíj szervezői azon igyekeznek, hogy két hónapon belül bejelentsék, hogy mikor pótolják be a versenyt, a júniusi Kanadai Nagydíjnak pedig továbbra is aszerint zajlanak az előkészületei, hogy lesz futam Montrealban.

Az idén nem versenyez a mezőny Monacóban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az idei lett volna a 67. Forma-1-es Monacói Nagydíj, a szervezőknek azonban nehéz döntést kellett meghozniuk azzal, hogy a halasztás után úgy döntöttek, nem is törekednek arra, hogy a koronavírus-járvány miatt felborított idei versenynaptár későbbi szakaszában bepótolják a versenyt. Az Automobbile Club de Monaco által kiadott közleményben több tényezőt jelöltek meg, mint a törlés okát. Kiemelték, hogy egyelőre ismeretlen a koronavírus-járvány lefolyása és annak hatása az F1-es világbajnoki sorozatra, és bizonytalan a kormányok által hozott intézkedések hatása, többek között a hercegségbe is korlátozott a belépés.

Mivel a monacói pálya nem állandó aszfaltcsík, hanem már több mint egy hónappal a futam előtt elkezdik építeni, majd le is bontják annak végeztével, a közlemény szerint

a jelenlegi gazdasági helyzetben kérdéses, hogy rendelkezésre állna-e az ehhez szükséges mintegy 1500 önkéntes és munkás, akik nélkül nem tudnák megrendezni a versenyt,

pontosabban versenyeket, a szervezők ugyanis a történelmi F1-es autókkal futott versenyt is törölték.

Attól tartanak, nem lenne, aki felépítse a pályát Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az igazgatótanács tagjai a szurkolóknak, nézőknek, partnereknek és tagjainknak is őszinte sajnálatát fejezik ki, hogy ezt a két eseményt nem lehetett elhalasztani, és semmilyen körülmények között sem lenne lehetséges az év későbbi részében megrendezni" – olvasható a közleményben. Mindez azt jelenti, hogy az eddig elhalasztott hét futamból öt pótlása elképzelhető, miután korábban az Ausztrál Nagydíj szervezői valószínűtlennek nevezték, hogy be lehetne pótolni az idén a melbourne-i viadalt.

Kanadában futamra készülnek

A májusi három verseny, a holland, a spanyol és a monacói futam halasztásával, illetve törlésével legkorábban a június 7-i Azerbajdzsáni Nagydíjjal kezdődhet meg a 2020-as F1-es szezon, a sportág irányítói ezt azonban egyelőre nem erősítették meg, hiszen értelemszerűen minden a koronavírus-járvány alakulásától függ.

A bakui futamot egy héttel követné a Kanadai Nagydíj, amelynek szervezői közölték: az előkészületek a tervek szerint haladnak.

„Folyamatosan figyeljük a helyzetet, ami gyorsan változik. Folyamatosan egyeztetünk a Forma-1-gyel, az FIA-val és a hatóságokkal, a prioritásunk pedig az, hogy biztonságos eseményt rendezzünk a nézőknek és az F1 személyzetének."

Az április 5-ről elhalasztott Vietnami Nagydíj szervezői eközben közleményben jeleszték, hogy futamukat csak elhalasztották, nem törölték, ezért jelenleg is az új időpontról egyeztetnek. Minden jegy, amelyet az eredeti dátumra már megvásároltak, érvényes marad az új időpontra is, amelyet reményeik szerint egy, de legfeljebb két hónapon belül bejelentenek.