A Ferrari szerint kötelesség, a Renault aggódik a versenyzés miatt

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Barcelona teszt
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 21: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 in action during day three of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 21, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Eric Alonso/MB Media/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari a Forma-1 révén enyhítené a koronavírus miatti nehézségeket, a Mercedes optimista, hogy a tervek szerint indul a szezon, a Renault csapatfőnöke azonban aggódik.

Jelen állás szerint úgy tűnik, a koronavírus fenyegetésétől függetlenül megrendezik az idei Forma-1-es világbajnokság első két futamát, a hétvégén zajló Ausztrál Nagydíjat és a jövő hétvégén, az F1 történetébe annak első zártkapus versenyeként bevonuló Bahreini Nagydíjat. A mezőny teljes lesz, miután a Ferrari tagjai is el tudták hagyni Olaszországot.

A Scuderia hazája pillanatnyilag a legsúlyosabban fertőzött térség Európában, átmenetileg kérdéses volt az is, hogy az F1-ben dolgozó olasz szakemberek eljutnak-e a futamok helyszínére, vagy karanténba kerülnek. A lesújtó állapotok közepette Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke úgy vélte, a versenyzésnek is megvan a maga szerepe.

A Ferrari csapatfőnöke kötelességnek érzi a szórakoztatást Forrás: Getty Images/2020 Eric Alonso/MB Media/Eric Alonso/Mb Media

„Nehéz idők járnak Olaszországra és az egész világra. Egy globális sportesemény részeseiként kötelességünk, hogy megpróbáljunk mosolyt csalni az emberek arcára – mondta a svájci szakember. – Ők ugyanúgy készülnek, hogy megnézik a szezon első versenyét, ahogy mi is várakozással is tekintünk erre” – tette hozzá Binotto, aki korábban nem jósolt kiemelkedő eredményt a Scuderiának.

Az istállók mindegyike részt tud venni az idénynyitón, sőt, a Mercedes csapatfőnöke azt mondta, őket egyelőre nem is nagyon befolyásolta a helyzet.

„Mindannyiunk számára a legfontosabb a dolgozóink és családjuk egészsége – szögezte le Toto Wolff az Autoweeknek. – Fontos figyelembe venni a vírus egészségügyi hatásait. Minket egyelőre nem befolyásol attól eltekintve, hogy a higiénia és az utazás terén óvintézkedéseket tettünk. Barcelonában nagyobb gondok nélkül teszteltünk. Ausztráliában lesz verseny, Bahreinben is tettek lépéseket ennek érdekében, ezért optimista vagyok, hogy a szezon a tervek szerint kezdődik.”

F+1 blogMegérkezett az F1 felszerelése az Albert Parkbahttps://efpluszegy.reblog.hu/megerkezett-az-f1-es-mezony-felszerelese-az-albert-parkbaHamilton maszkot viselve indult az idénynyitórahttps://efpluszegy.reblog.hu/hamilton-maszkot-viselve-indult-az-f1-es-evadnyitora

A Renault-nál már bonyolultabb a helyzet, Cyril Abiteboul elárulta, hogy az FIA, a Liberty Media és az anyavállalat irányából is kapnak utasításokat, valamint a nemzeti hatóságok előírásait is be kell tartaniuk. A francia szakember rámutatott, hogy a fertőzés terjedésével nő a kockázat, de nem zárnak be, viszont mérséklik az utazást az angliai és a franciaországi gyáraik körül is.

Abiteboul a Canal+ műsorában már szigorúbban fogalmazott, elismerte, „aggódik” és „elég rémült” azért, mert a csapat személyzetének repülőgépeken és egyéb közösségi közlekedéssel kell utaznia.

„Ki tudja, hogy mi lesz, amikor beüt valami, valaki megfertőződik a koronavírussal? Szerintem a Forma-1 túl könnyelműen kezeli ezt és túl lazán veszi. Felelősnek kell lennünk, de a sportágnak is felelősen kell működnie. Azt akarom, hogy versenyezzünk, de nem akarok semmilyen kockázatot vállalni.”