Vágólapra másolva!
Az F1-es kényszerszünet apropóján mulatságos sztorit osztott meg Marc Priestley, a McLaren egyik volt szerelője Kimi Räikkönenről, akit ugyanúgy akart elbúcsúztatni, ahogy a csapat többi távozó tagját szokták. A terve „borzasztó ötlet volt, jól kivitelezve, abszolút briliáns eredménnyel."

A koronavírus miatti állásidőben több mulatságos vagy tanulságos történet is előkerül a Forma-1 közegéből, a McLaren egyik volt szerelője, Marc Priestley is anekdotázós sorozatot indított a Youtube-csatornáján „Történetek a faházból” címmel. A vezetékneve alapján Elvisnek becézett műsorvezető egy, a könyvében már megénekelt sztorit idézett fel és egészített ki.

Ahogy a „The Mechanic” című könyvben is említette, a McLarennél az ő idejében, a 2000-es évek vége felé szokás volt, hogy a csapattól távozó szakembereket viccből kékre festik egy speciális, porállagú festékkel, amit normális esetben arra használnak, hogy megtalálják a szivárgásokat a motor hűtőkörénél.

Räikkönen sem úszta meg a szerelők búcsútrükkjét Forrás: AFP/Orlando Kissner

Az anyag annyira erős, hogy „egy gyűszűnyi is elég ahhoz, hogy sötétkékre fessen egy úszómedencét”, ráadásul elég nehéz tőle megszabadulni is. „Elég kemény cucc, ha rálocsoljuk valakire, rögtön Hupikék törpike lesz belőle, erre az évek során számos példa akadt” – idézte fel, majd elárulta, egyszer egy barátját is befestették, akinek

napokkal később egy orvosi vizsgálaton a fülében is találtak festékmaradványokat.

„Ezt senki sem úszta meg, hacsak nem volt olyan eszes, mint én, és az idényzáróig nem mondta meg, hogy távozik – mondta Priestley, aki úgy döntött, Kimi Räikkönen sem maradhat ki a sorból, amikor az utolsó versenyére készült a McLaren színeiben a 2006-os Brazil Nagydíjon. Az elhatározást az is segítette, hogy Priestley és Räikkönen a magánéletben is jóban van, gyakran ugratták is egymást.

A brit szerelő először csak bosszantani kezdte Räikkönent, mert ő is tudta, hogy kirúgnák, ha befestené kékre a finn pilótát, de a hét előrehaladtával egyre többször előkerült a téma. „A verseny napjára már fel sem kellett hozni, csak egy fanyar mosoly is elég volt a garázsban, hogy viszonzásul bemutassa a középső ujját.”

Priestley úgy gondolta, túl messzire ment, mégis úgy döntött, hogy megvicceli Räikkönent. Sejtette, hogy teljesen nem tudja elkékíteni a pilótát, ezért „egy röhejes és gyerekes, de briliáns” tervet eszelt ki.

„A bombabiztos tervem az volt, hogy amikor Kimi a rajtrácson kiszáll az autóból, hogy csevegjen a mérnökével és elmegy a mosdóba, berakok egy kis kék festékport a kesztyűibe, hogy aztán Kimi két órán keresztül vezessen bennük izzadó tenyérrel a Sao Paulói forróságban, és a nagydíj végén, amikor leveszi a kesztyűjét, a kezei riasztóan kékek lesznek.”

Priestley (balra) arról azért megbizonyosodott, hogy Räikkönen nem allergiás a festékre, a kesztyűit viszont alaposan megválogatja Forrás: AFP/Mauricio Lima

Priestley meg is valósította a tervet, amikor Räikkönen a híres interjúját adta a rajtrácson, utána viszont jött a feketeleves: „Teljesen őszinte leszek, betojtam, hogy mi lesz, ha észreveszi és kiborul. Ez nemcsak a tervem szempontjából lett volna katasztrófa, hanem tönkretette volna a versenyét is, mert felbosszantotta volna magát, és nem tudta volna, hogy mi mást tettem még.”

A szerelő a verseny közben arra gondolt, hogy micsoda butaságot tett, és talán az lehet az ő utolsó futama is a McLarennél, aztán drukkolni kezdett, hogy Räikkönen érjen oda a dobogóra, ez azonban nem sikerült. „Ez talán jó is volt” – mondta, majd felidézte, hogy a leintés után a finn pilóta a garázsba ment, ahol csapatfőnöke, Ron Dennis gratulált neki.

Räikkönen egyebek mellett Michael Schumacherrel is megküzdött a Brazil Nagydíjon, amit a német pilóta mögött az 5. helyen zárt Forrás: AFP/Orlando Kissner

„Kezet fogott Ron Dennisszel, aztán Ron felesége is kezet rázott vele, az ő keze is kék lett. Norbert Haug, a Mercedes igazgatója és az ő felesége is kezet fogott vele. Mindannyiukon, a csapat nagyfőnökein kék foltok látszottak. Képzelhetik, mi járt a fejemben, miközben lapultam egy sarokban, és hallottam, ahogy Ron Dennis a garázs másik végében azt mondja:

Priestley szerencséjére Räikkönen vette a lapot: „Besétált a garázsba és dühösen mosogatni kezdte a világoskék tenyereit, majd rám meredt és azt mondta: ’te szemét csirkefogó! Ezért megfizetsz’. – idézte a könyvben is megjelenteket a szerző, aki ettől megkönnyebbült, mert a finn pilóta szavajárásából tudta, hogy Räikkönen nem neheztel rá. A megtorlás részleteit Priestley nem árulta el, de a könyvében elolvasható a történet utóélete.

Briatorénak tetszett az ötlet

A Brazil Nagydíj után a Red Bull hatalmas szezonzáró bulit rendezett. Más csapatok tagjait is várták, és addigra már természetesen elterjedt Priestley csínytevésének híre is. A még sokkban lévő szerelőt aztán sokan méltatni kezdték, köztük Flavio Briatore, a Renault akkori csapatfőnöke, aki nem igazán szívlelte Dennist. Priestley így idézte fel az olasz playboy szavait:

Majd folytatta az elbeszélést: „Azt mondta, ha állás kell, csak kopogtassak az ajtaján, és másnap munkát ad. A buli végére mindenki máshoz hasonlóan teljesen kiütöttem magam, de volt három-négy állásajánlatom” – emlékezett vissza Priestley, aki végül megúszta az elbocsátást a McLarennél, de előtte még része volt egy alapos fejmosásban a HR-es és közvetlen főnöke részvételével.

Ron Dennisnek és Norbert Haugnak is jutott a kék festékből Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Mark Thompson

„Amikor a HR-es kiment a tárgyalóból, Dave Ryan odafordult hozzám, és azt mondta: ’Elvis, a tetted nagyon súlyos, többet ne csinálj ilyet', de azt is hozzátette: ’Nekem is volt utolsó írásbeli figyelmeztetésem, amikor szerelő voltam, Ronnak is volt, amikor még fiatal srác volt, és mindenkinek bejött’.”

„Szóval, borzasztó ötlet volt jó kivitelezéssel, és az eredmény abszolút briliáns lett, mert amikor levette a kesztyűt, Kimi kezei olyanok voltak, mint Törpapáé. Én csak azt sajnálom, hogy nem állhatott dobogóra, és nem integetett a világoskék kezeivel. Bár, ahogy korábban említettem, ez lehet, hogy jobb volt így.”