Vágólapra másolva!
Helmut Marko elárulta, beszélt Sebastian Vettellel az esetleges visszatérésről, de fenntartja, hogy a Red Bullnál nincs hely számára. Az energiaitalosok tanácsadója úgy véli, egykori pilótája csak akkor nem vonul vissza, ha győzelemre esélyes autóba ülhet. Az osztrák szakember szerint a Mercedesnek meg kellene adnia ezt a lehetőséget neki.

Továbbra is kérdéses, hogy mi lesz Sebastian Vettellel 2021-ben. Az már biztos, hogy a négyszeres világbajnok jövőre már nem a Ferrari versenyzője lesz, és mivel a McLaren Daniel Ricciardót szerződteti Carlos Sainz helyére, így a wokingiak kapuja is bezárult előtte.

Felmerült a Red Bullhoz történő visszatérése is, de Christian Horner nem sokkal a Ferrari bejelentése után sokadszorra is elvetette ennek lehetőségét. Helmut Marko szavai azonban arra utalnak, hogy megfontolták a 32 éves pilóta visszafogadását.

Marko szavai alapján Vettel megkereshette egykori csapatát Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Beszéltem Sebbel, és megvizsgáltuk a lehetőségeket a Red Bullnál – nyilatkozta a német Sky Sportsnak a csapat tanácsadója. – Sajnos azonban nálunk nincs hely. Szerintem az a helyzet, hogy Seb akkor folytatja [a pályafutását], ha egy győzelemre képes csapatban versenyezhet, ami jelen esetben a Mercedes.”

A brackley-i istállónál Lewis Hamilton és Valtteri Bottas szerződése is lejár az idei év végén, de a hatszoros világbajnok minden bizonnyal hosszabbítani fog. Marko úgy véli, a Mercedesnek érdemes lenne leigazolnia Vettelt a finn versenyző helyére.

„A Forma-1 számára ez szenzációs történet lenne – jelentette ki. – Két sztárpilóta lenne ugyanabban a csapatban, ami így akár minden versenyen kettős győzelmet ünnepelhet, ha megőrzik az eddigi fölényüket. Persze ez a versenyzésnek nem tenne jót, de egy Vettel és Hamilton közötti belháború lázba hozhatja a szurkolókat.”

Ha a német pilótának nem jön össze a Mercedes ülése, akkor a Renault nyújthat számára mentőövet,

hiszen Ricciardo távozása miatt az enstone-iaknál mindenképpen üresedés lesz. Marko viszont úgy véli, ebben az esetben Vettelnek a visszavonulás mellett kell döntenie.

Marko úgy véli, Vettelnek csak a Mercedes kedvéért érdemes az F1-ben maradnia Forrás: AFP/Lluis Gene

„A sportágnak rossz lenne, de számára ez lenne a legjobb megoldás, amennyiben nem tud élcsapatba igazolni. Ő egy négyszeres világbajnok, aki rengeteget elért már a Forma-1-ben, és elég jó pénzügyi helyzetben van ahhoz, hogy ne kelljen egy középcsapathoz szerződnie. Azt hiszem, a visszavonulás illene Seb stílusához” – tette hozzá.

A Mercedesnél nem csak az eredmények számítanak

Az átigazolási piac egyik legérdekesebb kérdése lehet, hogy jövőre kik fogják vezetni a Mercedest. Hamilton helye szinte biztos, és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ugyan kijelentette, előbb a jelenlegi pilótákkal kezdenek tárgyalni, a sajtóban viszont Vettel mellett George Russell neve is felmerült Bottas esetleges pótlására.

Az osztrák üzletember leszögezte, nem csupán a számokat fogják figyelembe venni.

„Először is, ott vannak az adatok – magyarázta a Mercedes YouTube-csatornáján található videóban. – Megnézzük az eredményeket, egészen az utánpótlás-kategóriákig visszamenőleg. Megvizsgáljuk, hogyan szerepeltek a csapattársaikkal szemben, illetve azt is, hogy ők hogyan teljesítettek mások ellen. Emellett pedig a személyiség is nagyon fontos.”

Amennyiben Bottas távozik a Mercedestől, Russell vagy Vettel lehet az utódja Forrás: Pirelli

Utóbbinak azért van jelentősége, mert nem mindegy, hogy az adott pilóta mennyire illeszkedik a csapatnál kialakult rendszerbe. „Hogyan passzolna a versenyző a struktúrába? Milyen lenne az istállón belüli dinamika? Mik lennének a tervek a jövőt illetően? Ezen tényezők egyfajta elegyet alkotnak. Mi közösen megvitatjuk a kérdést, de általában mindenki hasonló véleményen van.”