A Mercedes és a Ferrari már az F1-es szezonrajt előtt pályára lép

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, teszt, Barcelona, 2018
A March 06, 2018 file photo of Ferrari's Sebastian Vettel during the test in the Barcelona-Catalunya Circuit. Four-times Formula One world champion Sebastian Vettel is set to quit Ferrari at the end of the year after contract talks broke down. "My relationship with Scuderia Ferrari will finish at the end of 2020, said Vettel Photo: Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari és a Mercedes sem várja meg a július eleji Osztrák Nagydíj első szabadedzését azzal, hogy a februári tesztek után újra pályára lépjen, utóbbi már jövő héten megteszi ezt Lewis Hamiltonnal és Valtteri Bottasszal.

Ahogy Európa-szerte enyhítik a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, úgy tér vissza az élet a versenypályákra is. Azok a pilóták, akik olyan sorozatban versenyeznek, amely még nem indult újra, többnyire gokartozással igyekeznek visszarázódni, de Lando Norris például Forma-3-as teszten is részt vesz.

Még ennél is jobb dolga lesz Lewis Hamiltonnak, Valtteri Bottasnak, Sebastian Vettelnek és Charles Leclerc-nek, a Mercedes és a Ferrari ugyanis Forma-1-es autót bocsát a rendelkezésükre ahhoz, hogy ne berozsdásodva érkezzenek meg a július eleji ausztriai szezonnyitóra.

A Mercedes a Twitteren közölte, hogy kétnapos tesztet rendez

Noha a hivatalos tesztnapokon és a forgatási napokon túl tilos tesztelni a Forma-1-ben, a szabályok ezeken kívül is adnak lehetőséget arra, hogy a csapatok pályára lépjenek. Ehhez mindössze olyan autót kell használjanak, amely legalább két évvel a jelenlegi szezont megelőzően, az akkori technikai szabályzatnak megfelelően épült. A szabály kimondja, hogy az autót az akkori specifikációban kell működtetni (megelőzve, hogy újításokat teszteljenek vele), valamint külön erre a célra a Pirelli által biztosított demógumikon futhat.

A Mercedes és a Ferrari egyaránt 2018-as autóját fogja használni, előbbi csapat június 9-én és 10-én Silverstone-ban, utóbbi saját fioranói tesztpályáján, június 23-án gördül ki az aszfaltra.

„Valtteri és Lewis fogják vezetni a W09-est a kétnapos teszten, amelyen a csapat gyakorolni fogja a protokolt, mielőtt jövő hónapban Ausztriában visszatér a versenyzés" – közölte a címvédő.

A Ferrari a 2018-as SF71H-val fog körözni Forrás: NurPhoto via Getty Images/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

A két top istálló nem csak versenyzőit, hanem a csapattagokat is segíti a teszttel, hiszen a szerelőknek és mérnököknek is fontos, hogy újra felvegyék a ritmust, valamint

kipróbálják azokat a munkamódszereket, amelyeket az Osztrák Nagydíjtól bevezetett szigorítások miatt kell majd alkalmazni a csapatoknak csökkentett létszám és különböző védőfelszerelések mellett.

Mindkét istállónak a teszteléseken megszokott folymatokat kell követnie, informálnia kell az FIA-t a teszt jellegéről, időtartamáról és céljáról, valamint a használt autó specifikációjáról és a versenyzők kilétéről is.