Räikkönen: Vettel meg fogja oldani a gondjait a Ferrarinál

Forma-1, Spanyol Nagydíj, csütörtök, Sebastian Vettel, Ferrari
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 13: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks the track during previews ahead of the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 13, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Korábbi csapattársa, Kimi Räikkönen szerint Sebastian Vettel elég rutinos ahhoz, hogy kezelni tudja a nehézségeit a Ferrarinál, de az újságolvasást nem javasolta a négyszeres világbajnoknak.

Az idei F1-es szezon egyik meghatározó fejleménye, hogy a Ferrari felmondott Sebastian Vettelnek, aki egyelőre úgy tűnik, az év végén távozik Maranellóból, de pletykálnak arról is, hogy a négyszeres világbajnok már a hátralévő futamokat sem tölti ki a Scuderiánál. Az anyagi és sportszakmai körülmények miatt nem valószínű, hogy Vettel idő előtt csomagolna, de az látszik, hogy a pilóta és a mérnöki gárda között egyre nagyobb a feszültség a nehezen vezethető autó és a gyenge eredmények miatt.

Felejthető éve van Vettelnek Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mr3

Korábban is előfordult már Vettellel, hogy vereséget szenvedett a csapattársától, az is, hogy vezetői hibákat követett el vagy a teljesítménye elmaradt a várttól, de olyan küszködésben még aligha volt része, mint manapság. Ez azonban szintén nem példa nélküli, korábbi csapattársa, Kimi Räikkönen látványosan kikapott Fernando Alonsótól és később Vetteltől is.

A 2007-es világbajnok úgy véli, a német pilóta idővel képes lesz kezelni a helyzetet. „Biztos, hogy nem valami boldog a dolgok állása láttán, de hát ez van – nyilatkozta a jellemzően apolitikus sportoló. – A Ferrari különleges, az emberek nagyon figyelnek rá, főleg az olaszok, de kétlem, hogy ez befolyásolná [Vettelt] abban, ahogy a munkáját végzi.”

Räikkönen nemrég egy rajongói kérdezz-felelek során azt mondta, Vettellel kifejezetten jól kijött, és áttételesen azt javasolta neki, hogy kerülje az olasz lapokat. Korábban Luca Marmorini, a Ferrari volt motorfőnöke is elmondta lapunknak, hogy a helyi sajtó nagy terhet rak a Scuderiánál dolgozókra, de enélkül Räikkönen nem érez különbséget.

Évekig Räikkönen volt a bukdácsoló pilóta a Ferrarinál Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Semmi mást nem tapasztaltam, mint az összes többi csapatnál – nyilatkozta. – Persze, ha az ember elolvassa az összes újságot, akkor rosszabb lesz a helyzet, de én ehhez sohasem foglalkoztam. Amikor ott voltam, akadtak rosszabb időszakok és az olasz média mindig sarkosabb, de így megy ez, így működnek itt a dolgok.”

Vettel jelenlegi csapattársa, Charles Leclerc a második fiatalabb márkatárs, aki legyőzi a német pilótát, ez korábban Daniel Ricciardónak is sikerült a Red Bullnál. Az ausztrál pilóta viszont úgy véli, a négyszeres világbajnok nem fog megfutamodni a problémák elől, arra számít, hogy mindent kielemezve megtalálja majd a gondok forrását.

„Szerintem túlságosan törődik ezzel a sport iránti tiszta rajongása vagy az önbecsülése miatt. Arra számítok, hogy vissza fog vágni – mondta a Renault pilótája. – Ha folytatni akarja és hiszi, hogy megy még az élmezőnyben, ahogy az elmúlt 10 évben tette, akkor 100 százalék, hogy maradnia kellene. Erősíti a sportágat, de ezt neki kell megválaszolnia.”