Vettel még Enzo Ferraritól is több tiszteletet kapott volna?

Forma-1, Spanyol Nagydíj, csütörtök, Sebastian Vettel, Ferrari
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 13: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks the track during previews ahead of the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 13, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Mario Renzi - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mauro Forghieri, a Ferrari Forma-1-es csapatának legendás tervezője úgy érzi, a vörösöket az idei szezon végén elhagyó Sebastian Vettel még a szigoráról híres egykori alapítótól, Enzo Ferraritól is jobb bánásmódban részesült volna, mint amelyiben a jelenlegi vezetéstől részesül.

Számos Forma-1-hez köthető ismert személy véleményt formált már Sebastian Vettel és a Ferrari viharos válásáról. Most itt egy újabb, a 60-as évek eleje és 1987 között a maranellóiakkal számos sikert elérő, a Scuderiánál közel 30 évig dolgozó szakember Mauro Forghieri személyében, aki szintén elmondta, hogy mit gondol a nem túl rózsás helyzetről.

Mauro Forghieri is véleményt formált a Vettel és a Ferrari közötti feszültségről Forrás: Getty Images for Museo Nazionale dell'Automobile/GIORGIO PEROTTINO/Giorgio Perottino

Forghieri technikai igazgatóként oroszlánrészt vállalt a Ferrari említett időszakban elért sikereiben, rövid ideig ráadásul csapatmenedzserként is dolgozott. Mindemellett jól ismerte az istálló 1988-ban elhunyt alapítóját, Enzo Ferrarit. A Commendatore híres volt arról, hogy nem bánt éppen kesztyűs kézzel a versenyzőivel (voltak azért kedvencei, akikkel megengedőbb volt), ha pedig rendet kellett tenni a csapatban, a legnagyobb hidegvérrel volt képes döntéseket hozni pilótaügyben.

Forghieri szerint azonban a Ferrari jelenlegi négyszeres világbajnokának távozását még ő is másképp kezelte volna, mint teszi azt Mattia Binotto, a Scuderia jelenlegi csapatfőnöke.

„Nem szeretek Enzo Ferrarira utalni, mert ismertem őt, és tudom, hogy olyan dolgokat kötnek hozzá, amiket soha nem tett volna meg. Ő egy legenda.

– mondta Forgieri az ismert olasz újságíró, Leo Turrini balogjának nyilatkozva.

Enzo Ferraritól Vettel több tiszteletet kapott volna? Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mr3

A most 85 éves korábbi mérnök a Ferrarit érintő egyéb kérdésekről is elmondta a véleményét. Szerinte a csapat túl korán tett minden terhet a még mindig csak 22 esztendős Charles Leclerc vállára, ami pedig a csapat struktúráját illeti, úgy érzi, változásra van szükség.

– mondta Leclerc-ről, majd rátért az istállóra. – Binotto szerepe nagyon törékeny, ezt tapasztalatból mondom. A versenycsapatot irányítani nagyon nehéz, hatalmas a nyomás, a Ferrarinál pedig sosem bocsátanak meg semmit. A megfelelő emberekkel kell körülvennie magát. Nem javaslok forradalmat, mert az nem segít. De azt igen, hogy új embereket nevezzenek ki, akikben megvannak azok a képességek, amelyek a mostaniakból bizonyíthatóan hiányoznak."