Meghalt Adrián Campos, aki felfedezte Fernando Alonsót

Formula E, Adrian Campos, Valencia 2019
CAMPOS Adrian (spa), portrait during the ABB Formula E Championshop official pre-season test of season six at Circuit Ricardo Tormo in Valencia on October 15, 16, 17 and 18 of 2019, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A spanyol motorsport gyászolja az egykor versenyzőként, később menedzserként és csapatfőnökként is hírnevet szerző Adrián Campost, aki 60 éves korában, szívmegállás miatt meghalt.

Újabb sikeres személyiség elvesztése miatt lett szegényebb a motorsportok világa, 60 éves korában meghalt Adrián Campos, aki a Minardi színeiben 1987-től összesen 21 nagydíjra nevezett, majd elsősorban menedzserként, tehetséggondozóként és csapatfőnökként vált sikeressé.

Adrian Campos 60 éves volt Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla

Campos a GP2 (mai Forma-2) első szezonjától csapatot működtetett az F1 utánpótlás-bajnokságában, és 2010-re indulási jogot nyert a világbajnokság mezőnyében is, eredetileg Campos Meta néven, majd végül Hispania Racing Team (HRT) elnevezéssel indított spanyol gyökerű F1-es csapatot, ami 2012-ig szerepelt a mezőnyben, mielőtt az esélytelenség következtében csődbe ment.

A szakember nem adta fel, monacói háttérrel még a közelmúltban is azon dolgozott, hogy az F1-ben várható szabályváltozások és gazdasági reformok révén visszatérhessen egy csapattal a mezőnybe, de ha ez meg is történik, sajnos már nem lehet a részese.

Csapata a közleményében azt írta, a Campos család és ők is „borzasztó veszteségként” élik meg az alapító halálát, de "óriási kiváltság is, hogy egy olyan bátor és innovatív emberrel dolgozhattunk együtt, mint Adrián. A motorsport volt az életformája, az elszántsága és emberi értékei örökké mintaszerűek lesznek mindannyiunk számára.”

Campos a spanyol motorsport egyik híres tehetséggondozója is volt, egyebek mellett Fernando Alonso pályafutását is segítette, a későbbi kétszeres F1-es és WEC-világbajnok honfitársa csapatában nyerte meg az 1999-es Euro Open by Nissan-bajnokságot, két évvel azelőtt, hogy a Minardival bekerült az F1-be. Alonso elődje a később szintén az F1-ben versenyző Marc Gené volt.

Versenyzőként Campos nem ért el számottevő eredményt az F1-ben, de a tehetséggondozásban sikeres lett Forrás: Getty Images/Simon Bruty

„A motorsportokban hatalmas örökséget épített fel, amit a családja és a csapata mindig is meg fog védeni” – áll a Campos Racing közleményében. Az F1 sajtóirodája részvétet nyilvánított a világbajnokság nevében.

A Twitteren Alonso és a ralilegenda Carlos Sainz is méltatta honfitársa életét.

„Ez az egyik legszomorúbb nap a motorsporttal foglalkozók családjában. Versenyző és a sportág nagyszerű népszerűsítője volt. Köszönöm, hogy a Forma-1-ről álmodtál, és köszönöm, hogy hittél a fiatal emberekben!” – írta Alonso a közösségi oldalon.

Idősebb Sainz hozzátette: „Nagyon szomorúak vagyunk Adrián Campos halála miatt. Versenyző, menedzser és lelkes vállalkozó volt a spanyol motorsportok terén. Részvétünk és együttérzésünk az egész családnak. Az élet emlékeztet minket arra, hogy az itteni utunk kiszámíthatatlan és szeszélyes lehet.”