Vágólapra másolva!
Franz Tost csapatfőnök úgy véli, az Alpha Tauri manapság versenyképesebb, mint 2008-ban, az első futamgyőzelmük alkalmából voltak. Szerinte a csapat minden téren fejlődik.

Az eredmények terén nagy lépést tett tavaly az Alpha Tauri a Forma-1-ben, a korábban Minardi és Toro Rosso néven versenyző csapat 2008 után ismét futamot nyert Pierre Gasly révén, ami sokakat emlékeztetett Sebastian Vettel szintén Monzában elért első győzelmére, amit a faenzai istálló színeiben ért el.

Vettel és Tost a 2008-as Olasz Nagydíj megnyerése után Forrás: Getty Images/2008 Getty Images/Mark Thompson

Franz Tost csapatfőnök viszont úgy véli, a Red Bull tulajdonában lévő istálló manapság már jobb, mint 2008-ban, az első győzelem idején volt, ezt azzal támasztotta alá, hogy a kiugró siker mellett más versenyeken is szép eredményeket hozott.

– nyilatkozta Tost az Autosportnak. – Most nem a monzai győzelem volt az egyetlen sikerünk, akadt sok egyéb verseny, ami jól sikerült. Imolában 4. helyet szereztünk, 5-et Portimaóban, 6-at Bahreinben és Németországban, 7-et Ausztriában, Nagy-Britanniában és Mugellóban. Nem csak egy izgalmas futamunk volt. Sok jó eredményt értünk el, ami sokkal előrébb vitt minket a 2008-as helyzetnél.”

Tost érvelése abból a szempontból nem állja meg a helyét, hogy a Vettel részvételével teljesített 2008-as szezon volt az egyetlen, amikor a 7. helynél jobb eredményt értek el a konstruktőri világbajnokságban a 6. pozíció megszerzésével. Az Alpha Tauri a csapattól megszokott 7. helyet hozta 2020-ban is, de az osztrák szakember úgy véli, ettől még látszik, hogy az istálló jól dolgozik.

Gasly nem csak Monzában versenyzett kiválóan Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Faenzában a tervezőcsapat és a gyártás nagyon jól együttműködött, kezdenek összeforrni. A folyamataink minden szempontból egyre erősebbé válnak, a fegyelem és a pályán zajló munka is javult. Az emberek egyre többet akarnak – mondta. – Két kiváló pilótánk is van. Pierre rengeteget fejlődött, és mára valóban nagyon magas szintre jutott, ennek is köszönhető, hogy nagyon sikeresek lehettünk.”

A csupán kis mértékben változó szabályok is segíthetnek az olasz istállónak, mert Tost szerint tavaly már a kezdetektől jól működött az autójuk, és beváltak a fejlesztések is, így jó alapokra építkezhetnek tovább. „Összeállt a kép a sikerek révén” – összegzett a csapatfőnök.