Jenson Button visszatért a Williamshez

Forma-1, Jenson Button, 2018, Silverstone
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Santander Ambassador Jenson Button is pictured during the 20th Anniversary of the Formula Student competition at Silverstone Circuit on July 14, 2018 in Northampton, England. (Photo by Patrik Lundin/Getty Images for Santander)
Vágólapra másolva!
Meglepetésre visszatér a Forma-1-be Jenson Button, 2009 világbajnoka, jelentette be a Williams. Az F1-ben a grove-iakkal bemutatkozó brit ezúttal nem a pilótafülkében foglal helyet, hanem tanácsadó lesz a sereghajtónál.

Jenson Button 2000-ben, mindössze 20 évesen, a sportág valaha volt legfiatalabb pilótájaként (azóta ezt a rekordot többen is túlszárnyalták) mutatkozott be a Williamsnél a Forma-1-ben. Mindössze egy szezont töltött el a grove-i csapatnál – ahol 12 pontot szerzett – mielőtt a Benettonhoz igazolt. Sokáig úgy tűnt, hogy ő is csak beváltatlan ígéret marad, de 2006-ban a Magyar Nagydíjon a Hondával csak sikerült végre futamot nyernie, majd 2009-ben a Brawn GP-vel a világbajnoki cím is összejött. A 2010-es szezonra a McLarenhez igazolt, innen vonult vissza 2016 végén, majd 2017-ben még beugrott egy versenyre az Indianapolis 500-on szereplő Fernando Alonso helyén.

Élete első F1-es futama előtt a 2000-es Ausztrál Nagydíjon Forrás: AFP/Torsten Blackwood

Noha a Forma-1-be egészen mostanáig legfeljebb televíziós szakértőként tért vissza, Button nem hagyott fel a versenyzéssel, a japán Super GT-ben és hosszú távú futamokon is indult, előbbiben bajnok lett.

Több mint négy évvel visszavonulása után azonban az idén visszatér a Forma-1-be, hogy a Williams rangidős tanácsadója legyen.

A csapat közleménye szerint több éves szerződést írt alá, „iránymutatással" és „tanácsokkal" fogja ellátni a csapatot a főhadiszálláson, valamint az istálló akadémiájának versenyzőit is támogatja és segíti majd. Emellett több versenyen is ott lesz a csapattal, miközben a Sky Sportsnál továbbra is szakértői feladatokat lát el.

– nyilatkozta Button. – Annak ellenére, hogy több mint 20 éve történt, már most úgy érzem, mintha soha nem mentem volna el. Sir Frank Williams megbízott bennem, amiért örökké hálás leszek, és hihetetlenül izgatott vagyok, hogy esélyt kaptam a visszatérésre és arra, hogy segítsem a csapatot a sikerek elérésében. Rengeteg kemény munka vár ránk, de kétségem sincs afelől, hogy a jövő hihetetlenül fényes ezelőtt a fantasztikus csapat előtt. Alig várom, hogy kezdjek."

Button visszavonulása után is rendszeresen feltűnt a paddockban televíziós szakértőként Forrás: Getty Images for Santander/2018 Getty Images/Patrik Lundin

Button érkezésével tovább formálódik a Williams csapatszerkezete. Tavaly augusztusban megvásárolta az istállót a Williams-családtól a Dorilton Capital, majd előbb ideiglenes, később pedig főállású csapatfőnökké nevezte ki Simon Roberts-t, míg a Volkswagentől érkező Jost Capito vezérigazgató lett.

– mondta Capito. – Jenson mindig is a csapat barátja volt, jó őt ismét a Williams-családban üdvözölni. 2000-ben Sir Frank meglátta benne az ígéretes tehetséget, és megadta neki a lehetőséget az F1-ben. Túlteljesítette az előzetes várakozásokat egy csodálatos karrierrel, aminek a csúcspontja a világbajnoki cím volt. Az utóbbi időben éleslátásról tett tanúbizonyságot az üzleti életben és a média világában, miközben továbbra is nagy tiszteletnek örvend a paddockban. A tapasztalata egy újabb réteget ad az átváltozásunkhoz mind technikai, mind üzleti téren. Tudom, hogy Grove-ban mindenki nagyon tiszteli őt, örülünk, hogy együtt dolgozhatunk vele."