Meghalt Jürgen Hubbert, aki visszavitte a Mercedest a Forma-1-be

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Jurgen Hubbert, Azeri Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) talks to former Mercedes-Benz CEO Jurgen Hubbert (R) during the first practice session at the Baku City Circuit in Baku on April 26, 2019, ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Január 12-én, 81 éves korában meghalt Jürgen Hubbert, a Mercedes korábbi igazgatója, aki a DaimlerChrysler igazgatótanácsának tagjaként négy évtizedes távollét után visszavitte a Mercedest a Forma-1-be. A márka azóta a sportág meghatározó szereplője lett.

Meghalt Jürgen Hubbert, adta hírül a Mercedes-Benz márka anyavállalata, a Daimler AG. A mérnöki végzettségű szakember 81 éves volt, nyugdíjazása után is a gyárnak is otthont adó Sindelfingenben élt, ahol 2021. január 12-én hunyt el.

Hubbert nélkül Hamilton sem lehetne most a Mercedes hétszeres világbajnoka Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Hubbert 18 évig volt az akkor DaimlerChrysler néven működő vállalat igazgatótanácsának tagja, azon belül a Mercedes-Benz márka vezetője. 1965-ben szerzett mérnöki diplomát a stuttgarti egyetemen, majd még abban az évben csatlakozott a Daimler-Benzhez, ahol 2004-es nyugdíjazásáig dolgozott, az évek során egyre magasabb pozícióban.

A német szakember irányítása idején a Mercedes fokozatosan visszatért a nemzetközi pályaversenyzésbe,

miután az 1955-ös Le Mans-i katasztrófa után minden gyári szerepvállalástól tartózkodtak. 1988-tól az eredeti DTM-ben és a C csoportos sportautó világbajnokságban is megjelentek, majd az utóbbiban szereplő csapattal, a Sauberrel az F1-es visszatérésre is készültek.

Ez az eredeti formában nem valósult meg, a Mercedes csak motorokat adott a svájci istállónak (és közben az egyik protezsáltjuk, Michael Schumacher is kicsúszott a kezükből), de 1995-től a McLaren gyári partnerévé váltak. Az együttműködés itt is nehezen indult,

az első futamgyőzelmek csak 1997-től jöttek, de 1998-ban egyéni és konstruktőri, 1999-ben pedig újabb egyéni címet nyertek Mika Häkkinen révén.

Hubbert a Forma-1 sportpolitikai színterén is erős volt, ő vezette az egyik szakadár mozgalmat, ami Grand Prix World Championship néven elszakadt volna az F1-től és Bernie Ecclestone-tól, de a felek végül megállapodásra jutottak.

Ron Dennis, Norbert Haug, Hubbert és Mario Illien az 1998-as Magyar Nagydíjon Forrás: Getty Images/Mark Thompson

Közben természetesen az autóiparban is jelentős sikereket ért el, az ő irányítása alatt készült el az első A-osztály, a majd GLE (M-osztály), a ma már nem létező, de akkoriban ismert CLK, valamint az egész Smart márka.

„Jürgen Hubbert volt Mister Mercedes. Becsülettel, innovatív szellemmel és nagy sikerrel örökre átformálta a Mercedes-Benzt. Vezetőként képes volt bevonni és motiválni a csapatait a technológia iránti szenvedélyével és a maga felé támasztott legmagasabb elvárásokkal. Az egész Mercedes-család örökké tisztelni fogja őt, hálásak vagyunk sokévnyi jó munkájáért és tisztelni fogjuk az emlékét” – nyilatkozta Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója.