Vágólapra másolva!
Nem tartották volna jó lépésnek a szexuális zaklatási botrányba keveredett Nyikta Mazepin menesztését a Haasnál, viszont alapos fejmosásban részesítették. Főnöke szerint az orosz F1-es pilóta tanult az esetből.

Nincs könnyű helyzetben élete első Forma-1-es szezonja előtt a Haasnál bemutatkozó Nyikita Mazepin, ugyanakkor mindezt csakis saját magának köszönheti. A 21 esztendős orosz pilóta a tavalyi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt keveredett botrányba egy Instagram-videó miatt, amelyen egy kocsiban ülve egy nő melleit fogdossa. Az ügynek nem lett komolyabb következménye, a Haas és az F1 is csak megfedte a pilótát, aki ezzel együtt azóta is tettének levét issza.

Mazepin üléspróbája

Mazepin részt vett a szezon előtt szokásos üléspróbán a Haas angliai Banbury-ben található központjában, amiről a csapat posztolt is a közösségi médiában, majd ahogyan az orosz pilótáról kitett korábbi posztok alatt, ennek a bejegyzésnek a kommentszekcióját is elárasztották a negatív kommentek. Günther Steiner csapatfőnök elmondta, hogy nem felejtették el Mazepin botrányát, de a kommentek ellenére igyekeznek továbblépni.

„Mindannyiunknak jó volt Nyikitát a gyárban tudni, mivel ez azt jelenti, hogy egyre közelebb vagyunk a szezon kezdetéhez. Sok dologról folytatunk továbbra is párbeszédet Nyikitával, beleértve azt is, ami a tavalyi szezon végén történt” – nyilatkozta Steiner a Racernek.

„A közösségi médiában továbbra is erős reakciókat vált ki, ezzel mi is tisztában vagyunk a csapatunk posztjai által. Miközben tiszteletben tartjuk, hogy az emberek elmondhatják a véleményüket, legyen az bármennyire is nyomatékos, csapatként úgy érezzük, hogy a legjobb környezetet biztosítottuk Nyikitának ahhoz, hogy tanuljon ebből, és hogy a bahreini verseny gyors közeledtével meglegyen a lehetősége az előtte álló idényre koncentrálni."

Nem felejtették el, amit tett Forrás: James Gasperotti/Haas F1 Team

A Haas szemlátomást igyekezett eldugni Mazepint a botrány után, vélhetően a fiatal pilóták tesztjén is ezért nem vett részt, illetve a csapat közösségi oldalain sem posztoltak róla sokáig, valamint jóval kevesebb bejegyzést szenteltek neki, mint csapattársának, Mick Schumachernek.

Vélhetően ettől azt remélte a csapat, hogy a rajongókban leülepednek a történtek, a Mazepint övező ellenszenv azonban nem akar szűnni, ami a közösségi médiában jól látszik.

Gene Haas csapattulajdonos szerint ugyanakkor túlzás lett volna kirúgni az oroszt (és vele együtt az apja révén érkező milliókat).

– mondta Haas. – Minden oldalról rengeteg kritikát kapott, ami feltornyosult rajta. 21 éves, egy fiatalembernek nehéz lehet lenyelni a rázúduló kritikákat, úgyhogy remélem, megtanulta a leckét. Meglátjuk, hogy miként fog menni. A közösségi médiában a mindenféle csoportoktól érkező reakció kelképesztően erősek voltak. Azt akarták, hogy csináljuk ki a tettéért, de nem tűnt úgy, hogy ez lenne a helyes megoldás."