Vágólapra másolva!
Viszontagságos hétvégével mutatkozott be Sebastian Vettel az Aston Martinnál, de csapatfőnöke szerint még túl korai következtetéseket levonni a formájával kapcsolatban.

Nehéz dolga volt azoknak a versenyzőknek, akik csapatot váltottak a tél folyamán, de az idénynyitó Bahreini Nagydíjon többen is megközelítették, esetenként felül is múlták új csapattársaik teljesítményét. A Ferraritól az Aston Martinhoz szegődő Sebastian Vettel nem tartozott közéjük, a négyszeres világbajnok rendre elmaradt Lance Stroll tempójától.

Vettel bemutatkozása nem sikerült jól Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Vettel már a Q1-ben kiesett az időmérőn, balszerencsés is volt, mert sárga zászlók miatt nem tudott javítani, de szabályt is szegett, így csak az utolsó helyről kezdhette a futamot. Kockázatos, egykiállásos taktikával próbálkoztak, de ez nem igazán vált be, majd

önhibájából nekiment Esteban Ocon autójának, amiért újabb büntetést kapott.

Az Aston Martinnak egyébként sem volt jó hétvégéje, de Stroll elcsípett egy pontot, Otmar Szafnauer csapatfőnök Vettel kapcsán is erre számított a verseny folyamán. Ez nem sikerült, de nem neheztelnek a német pilótára.

„Az autó és az erőforrás jellege teljesen más ahhoz képest, amit eddig vezetett, sok eltérés van – nyilatkozta a csapatfőnök. – Csak az időmérőn érezte magát jól az autóban, addigra szokta meg és talált olyan beállításokat, amik passzolnak hozzá, de akkor meg sárga zászlók voltak” – utalt arra, hogy Vettel nem tudott igazán gyors kört futni.

Vettelnek az előszezoni tesztelés sem alakult jól, a másfél napnyi pályaidő eleve nagyon kevés, de műszaki hibák miatt ezt sem tudta hatékonyan kihasználni. Erre Szafnauer is emlékeztetett, kiemelte, hogy Vettel nem sok kört tett meg, és úgy tűnt, hogy minden probléma az ő etapjai során jött ki.

Vettel több csatában is részt vett, végül Oconnal összeütközött Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„Még mindig meggyőződésem, hogy fel fogunk zárkózni Sebbel. Az utolsó helyről rajtolt, előre verekedte magát, de küszködtünk a kemény gumikon, mert elég korán váltottunk, ezt meg kell értenünk. Beszélni fogok vele, de szerintem kezdenek összeállni a dolgai.”

A négyszeres világbajnok megítélése sokat romlott a Ferrarinál az előző két szezon során, az Aston Martinnál is arra számítottak, hogy Vettelt újra formába kell hozni,

Szafnauer szerint viszont még korai kijelenteni, hogy a német pilóta kálváriája az új csapatnál is folytatódik.

„Még csak egy adatpontunk van, egy verseny. Ez valóban nem volt a legjobb futama, de a pozitívumokat nézzük, akkor az utolsó helyről kellett rajtolnia, innen is egy ideig a legjobb 10 között ment és jól érezte magát az autóban” – összegzett.

„A bokszfalról elnézve a köridői nem voltak túlságosan eltérők Lance-hoz képest, aki már egy ideje itt versenyez, minket és az autót is jól ismeri, viszonylag jó helyezést ért el, és voltak időszakok, amikor eléggé versenyképes volt a közepessel és a lággyal is, ahogy Seb is tette. Beszélnem kell vele, de még túl korai következtetéseket levonni.”