Vágólapra másolva!
Új csapatfőnöke szerint rögtön megszerették Sebastian Vettelt az Aston Martinnál, ebben segítette a német pilótát, hogy érti a brit humort, bizonyítani akar és különleges gesztussal is készült.

A Ferrari után ismét brit csapatnál, az Aston Martinnál versenyez a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, aki legnagyobb sikereit a szintén angliai központtal működő Red Bullnál érte el. Vettel híre kissé megkopott az elmúlt évek során, mert a Scuderia színeiben nem tudott újabb világbajnokságot nyerni, ráadásul többször is felhívta magára a figyelmet vezetői hibáival.

Szerdán mutatják be Vettel első F1-es Aston Martinját

Ezt sokan a Maranellóban uralkodó vállalati kultúra és a nagy nyomást generáló hangulat számlájára írták, az Aston Martinnál is nyugodtabb környezettel várták Vettelt, cserében azt remélik tőle, hogy tapasztalatával tartósan az élmezőnybe emeli a csapatot. Új főnöke, Otmar Szafnauer méltatta a 33 esztendős versenyzőt.

– nyilatkozta a Reutersnek. – Megerősíthetem a tényt, hogy nagyon motivált, de nem hiszem, hogy az hajtja, hogy rácáfoljon a nyafogókra, inkább azt gondolom, hogy ő ilyen. Dolgozik benne, hogy a lehető legjobban szerepeljen” – mondta a román származású amerikai szakember.

Az Aston Martin az elmúlt hetek során egymás után jelentette be a csapathoz csatlakozó szponzorokat, Vettel rögtön tett hasznos javaslatokat a pilótafülke kialakítására vonatkozóan és Szafnauer szerint „a partnereinket és mindannyiunkat lendületbe hoz, hogy ő már négyszer nyert [világbajnokságot], és tudja, mi kell ehhez.”

A hétvégén már beindították az új F1-es autót

Vettelről közismert, hogy példaképét, Michael Schumachert imitálva nagyon odafigyel arra, hogy személyes gesztusokkal összekovácsolja a munkatársait. Luca di Montezemolónak svájci csokoládét vitt, amikor először tárgyalt a Ferrarihoz való szerződésről, csapattársainak emlékkönyvet készített és közvetlen munkatársait képletesen kiültette a monzai lelátóra is.

Szafnauer elárulta, Vettel az Aston Martinnál sem okozott csalódást.

„Könnyedén elmehetett volna venni egy doboz csokit vagy egy csokor virágot, de az nem ő lenne. Ő inkább megjött és kenyeret hozott, amit ő sütött. Emellett nagyon-nagyon szereti a brit humort. Nem azért, hogy közös nevezőt találjon, hanem azért, mert ő ilyen. Eddig nagyon-nagyon jól beilleszkedett.”

A német pilótának nagy űrt kell betöltenie, hiszen elődje, Sergio Pérez hét évig volt a csapat tagja, megszerették a munkatársai, ráadásul tavaly megnyerte a Szahíri Nagydíjat is. Szafnauer szerint ezt idén nem lesz könnyű megismételni. „Igen-igen nehéz megnyerni egy versenyt, amikor valaki a harmadik leggyorsabb autóval próbálkozik, de tavaly bebizonyítottuk, hogy nem lehetetlen. Hogy Seb képes-e erre? Az biztos.”