Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a Renault F1-es istállóját a tavalyi szezonig irányító Cyril Abiteboult a Hosszútávú Világbajnokság mezőnyébe visszatérő Peugeot szerződtetheti. Egy másik forgatókönyv szerint a francia szakember az Alfa Romeo F1-es istállójánál vállalhat szerepet.

Cyril Abiteboul 2014 óta irányította ügyvezetőként a Renault F1-es istállóját, majd később csapatfőnökként is szerepet vállalt, de januárban távozott pozíciójából. Azt már korábban is lehetett sejteni, hogy nem ő lesz a 2021-ben már Alpine néven induló alakulat első embere, ám arra nem sokan számítottak, hogy más feladatot sem kap a Renault-csoporton belül.

A Renault egykori csapatfőnöke a márka legnagyobb riválisához szerződhet Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A bejelentés óta nagy volt a csend a francia szakember körül, de ez csak pár hónapig tartott, ugyanis a héten megkezdődtek a találgatások a jövőjét illetően. A japán AUTOSPORT web értesülése szerint Abiteboul a pihenője után egykori munkáltatójának legnagyobb riválisánál, a Peugeot-nál köthet ki.

A szintén francia márka jövőre visszatér a Hosszútávú Világbajnokság mezőnyébe, ahol az idén induló Hypercar kategóriában fog versenyezni, többek között a Le Mans-i 24 órás viadalon.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Abiteboul ebben a projektben vállal valamilyen szerepet. Ez esetben pedig az egy pilótát már jól ismerhet, ugyanis a Peugeot által bejelentett hét versenyző egyike az a Kevin Magnussen, aki 2016-ban a Renault F1-es csapatánál versenyzett.

A Peugeot a januárban létrehozott Stellantis nevű óriásvállalathoz tartozik, amely összesen 14 autógyártót működtet, évente 8,7 millió újonnan előállított kocsival. Jelenleg minden márka maga felelős a marketing- és sporttevékenységéért, ám Carlos Tavares vezérigazgató már dolgozik egy olyan programon, amely mindezt összefogja. Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a versenyzésért felelős szakember a cégen belül, de a portál úgy fogalmaz, hogy Abiteboul is jelölt lehet erre a pozícióra, hiszen az F1 mellett az alsóbb kategóriákat is jól ismeri.

Ha a fentiek közül egyik sem valósulna meg, akkor a 43 esztendős szakember akár a Forma-1-be is visszatérhet, méghozzá az Alfa Romeo istállójánál,

hiszen a Sauber névadó szponzoraként jelenlévő olasz márka szintén a Stellantis alá tartozik. Érdekesség, hogy ebben az esetben akár azzal a Frédéric Vasseurrel is újra együtt dolgozhat, aki 2017 elejéig a Renault csapatfőnökeként tevékenykedett, jelenleg pedig a hinwili alakulatot vezeti. Utóbbi úgy fogalmazott, hogy korábban voltak nézeteltéréseik, de az elmúlt években jó kapcsolatot ápolt honfitársával. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az Alfa Romeo csak az idei év végéig marad a sportágban, ebben az esetben pedig nem tűnik valószínűnek ez a forgatókönyv.

Amikor együtt dolgoztak, nem volt felhőtlen a kapcsolatuk, de azóta rendeződött Abiteboul és Vasseur viszonya Forrás: DPPI via AFP/Frederic Le Floc H

Az érintett egyelőre nem reagált a híresztelésekre, ám a Peugeot-hoz közeli források azt állítják, hogy már zajlanak a tárgyalások a két fél között. Ha az értesülések helytállóak, akkor Abiteboul jó eséllyel a WEC-ben fog feltűnni legközelebb.