A Forma-1 túl fogja élni Hamilton visszavonulását annak elnöke szerint

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Spanyol Nagydíj
BARCELONA, SPAIN - MAY 06: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 06, 2021 in Barcelona, Spain. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója úgy véli, Lewis Hamilton előbb-utóbb bekövetkező visszavonulása nem fogja megrengetni a szilárd alapokon álló sportágat, és a hétszeres világbajnokon kívül is van elég jó pilóta ahhoz, hogy azután is színvonalas maradjon a küzdelem.

Miután a szezon előtt végre aláírta új szerződését, némileg elcsendesedtek a hangok Lewis Hamilton Forma-1-es jövője körül, ám ahogy haladunk előre az idei évben, ezek óhatatlanul újra felerősödnek majd, hiszen a hétszeres világbajnok csak 2021 végéig hosszabbított, előbb-utóbb tehát ismét aktuális lesz a kérdés, hogy megy vagy marad. Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója szeretné, ha maradna, ugyanakkor szerinte sportág legsikeresebb versenyzőjének távozása sem rengetné meg az F1-et.

Ha marad, akkor szinte biztosan a Mercedesszel folytatja Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

A Mercedes és Toto Wolff sem akarja addig húzni a jövő évi pilótapárosról való döntést, mint legutóbb, amit George Russell is jelzett egy korábbi nyilatkozatában. A Mercedes egyik ülésére pályázó brit azt mondta, legkésőbb augusztusban tisztázódni fog mindenkinek a helyzete, így

várhatóan nyár végéig azt is megtudhatjuk, hogy Hamilton hosszabbít-e vagy sem.

„Hamilton nagy kincs a sportágnak, hihetetlen munkát végez sportoldalon az F1 imidzsének szempontjából. Képes volt olyan helyeken is népszerűsíteni az F1-et, amelyek azelőtt nem különösebben kötődtek ahhoz. De a Forma-1 önmagában is erős, a versenyzők és bajnokok pedig egy napon mind visszavonulnak" – nyilatkozta Domenciali.

Jelen állás szerint nagyobb esély mutatkozik arra, hogy Hamilton jövőre is folytatja, például saját elmondása szerint azért is vállalkozott a 2022-es gumik tesztelésére Imolában, mert az F1-gyel tervez az idei szezon után is. Ezzel együtt amíg nincs hivatalos bejelentés, a visszavonulását sem lehet kizárni, mint ahogy Domenicali sem teszi.

Az F1 vezére abban ugyanakkor biztos, hogy a sportág Hamilton távozása után is erős marad.

„Nem ismerem Lewis terveit, persze beszélünk vele, de most a jelenlegi szezonra koncentrál. Teljes mértékben az hajtja, hogy ő legyen a sportág egyetlen nyolcszoros világbajnoka. De az F1 szilárd, erős alapokon áll, és bármi is lesz Lewis döntése, az F1 reagálni fog rá és tovább fog lépni."

Domenicali nem félti a Forma-1-et Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Domenicali úgy véli, hogy Hamiltonon kívül is van elég jó pilóta a mezőnyben ahhoz, hogy a Mercedes versenyzőjének távozása után is színvonalas legyen a versengés. „A jó hír az, hogy ha Lewis marad, mint ahogy azt mi is reméljük, akkor elképesztő idény áll előtte az új autókkal és egy új kihívással – utalt a jövőre érkező új technikai szabályokra. – Ez igen izgalmas lehet a számára. Viszont ha másképp dönt, akkor az a jó hír, hogy manapság annyi jó pilóta van az F1-ben, hogy a kihívás még nagyobb lesz. Bárhogy is dönt majd, mi tiszteletben fogjuk tartani, de az F1 igazán szilárd és erős alapokon nyugszik."