Minden rekordot megdöntött, kezdődhet Hamilton autóinak árverése

Forma-1, Lewis Hamilton, Jenson Button, McLaren, Török Nagydíj 2010
ISTANBUL, TURKEY - MAY 30: Lewis Hamilton of Great Britain and McLaren Mercedes leads from team mate Jenson Button of Great Britain and McLaren Mercedes on his way to winning the Turkish Formula One Grand Prix at Istanbul Park on May 30, 2010, in Istanbul, Turkey. (Photo by Malcolm Griffiths/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Először bocsátják Lewis Hamilton egyik F1-es autóját nyilvános árverésre, a nyertes a brit pilóta pályafutásának egyik győztes modelljével gazdagodhat.

Közelít pályafutása 100. F1-es győzelméhez, és a július 18-án zajló Brit Nagydíjig várhatóan el is éri a mérföldkövet Lewis Hamilton, ennek apropóján időszerű, hogy a tulajdonosok elkezdjék értékesíteni a brit pilóta pályafutásában jelentős szerepet játszó versenyautókat.

Hamilton a 2010-es Török Nagydíjon 2-es rajtszámmal, mert a világbajnoki címvédő Jenson Button volt a csapattársa Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Malcolm Griffiths

Hamilton eddig a McLaren és a Mercedes színeiben versenyzett, egyik csapat sem híres arról, hogy könnyen megválnának az autóiktól, de különböző szerződések részeként előfordul, hogy néhány példány magángyűjtőkhöz kerül. Olyan viszont még nem történt, hogy a hétszeres világbajnok egyik győztes autója nyilvános árverés tárgya legyen.

Az RM Sotheby’s július 17-én licitre bocsátja Hamilton 2010-es McLaren-Mercedes MP4-25A típusú autóját, annak is a 01-es sorozatszámú példányát, amivel a brit pilóta megnyerte a Török Nagydíjat, nem sokkal azután, hogy a két Red Bull kiütötte egymást az élen csatázva, és Hamilton is koccant csapattársával, Jenson Buttonnal.

A licitleírás alapján az nem derül ki, hogy ki jelenleg az autó tulajdonosa, de azt a McLaren hitelesítésével adják át, és azt sem tudni, hogy hány példány van jelenleg magánkézben, de az aukciósház szerint nagyon kevés, és várhatóan azokat sem akarják majd eladni a tulajdonosaik, ezért a 01-es karosszéria igazi ritkaság, még akkor is, ha nem Hamilton legsikeresebb autójáról van szó.

A McLaren jelenleg is használatra kész, a Mercedes 2,4 literes, FX038-01 kódjelű V8-as motorja hajtja, az autó maga a korszak egyik érdekes innovációját, az „F-csatornát” is tartalmazza, ennek lényege, hogy a versenyző a pilótafülkében a lábával szabályozhatta a légáramlást, ennek és más fejlesztéseknek is köszönhetően akár 9,7 km/h-val is növelni tudta az autó csúcssebességét.

Az autót várhatóan 5-7 millió font (7,1-9,9 millió dollár) körüli áron értékesítik majd, összehasonlításképpen Ayrton Senna 1993-as monacói győztes McLarenjét 4,2 millió euróért vásárolta meg Bernie Ecclestone, Michael Schumacher 2001-es világbajnok Ferrarijáért pedig 7,5 millió dollárt fizettek 2017-ben.