Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton kihívója még sosem állt dobogóra Monacóban, és csak egy F1-es idényében nem tett kárt az autójában ezen a pályán. Élesedik a küzdelem a bronzéremért is a csapatok között, és a McLarent megelőzheti a Ferrari, ha nem javít az egyik fő hiányosságán.

Két éve Monacóban kezdődött a napjaink F1-ét meghatározó küzdelem. Lewis Hamilton és Max Verstappen először gyepálta egymást a győzelemért majdnem egy teljes futamon át, miután a Mercedes a biztonsági autós pályára küldésekor látszólag rosszul döntött és nem az elérhető legkeményebb gumit adta oda Hamiltonnak.

Hamiltont üldözi Verstappen a 2019-es versenyen Forrás: Daimler AG/Wolfgang Wilhelm

Úgy tűnt, a hosszú távot nem fogja kibírni az a szett, de a brit életben tartotta őket és a szűk pálya segítségével, drámai rádiós megnyilvánulások közepette megőrizte az 1. helyet a nyomában loholó Verstappen előtt.

Sokunk talán elfeledte, de a holland végül még a dobogóra sem állhatott fel, mert egy időbüntetéssel hátrébb sorolták.

2020-ban nem rendezték meg a Monacói Nagydíjat, most úgy tér vissza a Riviéra ékszerdobozába a Forma-1, hogy a két pilóta már nem csak a futamgyőzelemért, hanem a vb-címért harcol, hála a feljavuló Red Bullnak. A különbség 14 pont Hamilton javára, a luxus szinonimájaként is ismert helyszínen korlátozott számú néző és sztárvendég figyelheti a következő összecsapást.

Verstappennek biztos nem fér bele egy újabb hiba

Gyakran elhangzik, hogy Monacóban felértékelődik a vezetői tudás és nem mindig az általában legerősebb autó nyer. 2013 óta a Red Bull 2016-ban és 2018-ban volt a leggyorsabb a különleges pályán Daniel Ricciardóval, 2017-ben a Ferrari vitte a prímet, a többi alkalommal a Mercedes diktálta az iramot.

Látkép Monacóban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Nagyjából egálban van a Mercedes és a Red Bull idei autójának teljesítménye, ezért minden apróságnak jelentősége lehet, egy újabb komoly csapást jelentene a világbajnoki álmaira.

– mondta nevetve csapata hivatalos sajtóközleményében.

Verstappen monacói balesetei

2015, futam: Az utolsó pontszerző helyért támadta Romain Grosjeant még a Toro Rosso versenyzőjeként, de rosszul mérte fel a helyzetet, a célegyenes végi kanyar féktávján belerongyolt a Haas autójába és irányíthatatlanul a korlátnak csapódott.

2016, időmérő: Legelső körében nekiütközött a falnak az uszodai sikán kijáratánál, így csak a mezőny végéről rajtolhatott.

2016, futam: Második red bullos versenyét a falban fejezte be, féltávnál balesetet szenvedett a Casino előtti balosnál a vizes pályán.

2018, utolsó edzés: Megint az uszoda kijáratánál törte össze az autót, amit nem tudtak összerakni az időmérőre, pedig a pole pozícióért és a győzelemért harcolhatott volna.

2019, futam: Hamiltonnak nekiment az alagút után, miközben a célhoz közeledve előzni próbálta a gumikkal szenvedő Mercedest. Az autók csak kicsit sérültek és mindketten tovább tudtak menni, de rosszabbul is járhattak volna.

Idén a kvalifikációk felén (az imolain és a portimaóin) Verstappen rontott a döntő körben, ami ezúttal a szokásosnál nagyobb baj lenne, hiszen a szűk utcai pályán még 1-2 másodperces tempófölénnyel is szinte lehetetlen előzni; legfeljebb a stratégia segítségével.

Ami biztos, hogy a pályahatárokkal ezúttal nem lesz sok probléma, hiszen aki átlépi őket, az nagy valószínűséggel karambol formájában vezekel érte. Az uszodai sikánjánál azért elő szokott fordulni, hogy a kis bukóteret kihasználva a pilóták lenyisszentenek egy csipetnyit a kijáratból, aki sokszor megteszi, büntetésre számíthat. Az időmérőn viszont megint kialakulhat feltartósdi; a mérnököknek nagyon résen kell lenniük, hogy a gyorskörre készülő versenyzőket megfelelően tájékoztassák a mögöttük érkezőkről.

Új gumileosztás

A Mercedes mérnöke, Andy Shovlin (vagy főnöke, Toto Wolff álruhában?) úgy nyilatkozott, a vonalvezetés kicsit a Red Bull felé billenti a mérleg nyelvét. „Papíron valószínűleg nekik fekszik jobban a pálya, de mi is jó tempót diktáltunk alacsony sebességnél, ami kedvező előjel" – mondta.

Sanszos, hogy ismét nüanszok, apróbb részletek döntik el a két élcsapat küzdelmét. Például a gumikopás és a boksztaktika, amivel eddig a Mercedes sakkozott jobban. A Pirelli idén először tálcára rakja a leglágyabb keverékét, az anno hiper- vagy ultralágynak, jelenleg C5-nek hívott típust.

Eddig a Mercedes használta ki jobban a lehetőségeit 2021-ben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Napsütés, 20 fok körüli hőmérséklet ígérkezik, ami ugyan elmarad az előző monacói versenyekétől, de

az idei tapasztalatok alapján nem annyira hűvös, hogy a Mercedesnek önmagában ettől gondja támadjon a gumik bemelegítésével,

és a Pirelli szerint az egymást sűrűn követő kanyarok miatt ez amúgy sem bonyolult kihívás. Terhelés szempontjából csak a hátsó gumikat nyúzó sok intenzív kigyorsítás jelentős tényező, a gyártó szerint ebben Monaco az egyik legextrémebb.

A monacói pálya alaprajza Forrás: Mercedes

A szokásosnál több izgalmat, kavarodást kínálhatnak a stratégiák: az elévágási kísérlet gyümölcsözővé tételéhez szükség van forgalommentes pályára, ennek hiányában mit sem ér egy korábbi kerékcsere. A biztonsági autó tényleges vagy virtuális megjelenése pedig az etapját elnyújtó pilótát segíti, márpedig a körülmények az átlagosnál gyakrabban törik meg a futam lendületét. Utoljára a 2009-es verseny ment le biztonsági autós fázis nélkül.

Ahol a száguldás is lassúnak számít

Cseppet sem szokványos nagydíjról beszélünk. Már a menetrend sem az, hiszen péntek helyett csütörtökön tartják az első edzésnapot, majd egy nap szünet után következik az időmérő. A vonalvezetésben megtalálható egy alagút, a szezon leglassabb kanyarjának számító, az elforduláshoz speciális kormányszerkezetet igénylő Loews hajtű (6-os számmal), a szinte hasonlóan éles Rascasse (17/18). No és persze egyedi a körítés, a parti szakaszon a tenger és a jachtok, máshol az elegáns épületek, például a kaszinó adja a hátteret.

Sokan alkalmatlannák tartják a versenyzésre Forrás: Red Bull

Az átlagtempó itt a legalacsonyabb az idényben, a táv körszámban 78, de kilométerben a szokásos 300-310 helyett csak 260. Mentálisan az egyik legmegterhelőbb viadal, folyamatos koncentrációra van szükség csütörtökől kezdve, mert egyetlen megingás komoly lépéshátrányt okozhat bárkinek. „A pálya két oldalát övező falak állandó emlékeztetnek rá, hogy nem hibázhatunk" – jelentette ki Fernando Alonso.

Valtteri Bottas rámutatott, hogy fejben egy pillanatra sem szabad kihagyni. „Nekem vezetői szempontból a monacói pálya a legnehezebb, mert nincs idő szusszanni – mondta. – Szó szerint egymás után jönnek a kanyarok, még az úgynevezett egyenesek sem teljesen azok, folyamatosan kormányozni kell bennünk egy kicsit."

Barcelonában az utolsó szektorban bőven volt kínálat lassú kanyarokból, ami elvileg támpontot adhat a várható erőviszonyokhoz, ám ez nem ilyen egyszerű.

– figyelmeztet Lando Norris. – Sokat fognak változni az autók tulajdonságai."

Nincs sok szabad hely Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A szárnyakkal nem várható sok variálás, mindenki a maximális leszorítóerőre törekszik velük. Apropó szárnyak: az előző versenyen a Mercedes felfigyelt a Red Bull hajlékony hátsó légterelőjére, így bizonyára a kevés monacói egyenesben sokan árgus szemekkel vizslatják majd, mennyire rugalmas az elem.

A megbízhatóság szempontjából érdemes megemlíteni, hogy a váltók a kötelezően előírt hatversenyes élettartamuk végén járnak (ez lesz az ötödik szolgálati hétvégéjük), és a teljes versenytávon itt történik az egyik legtöbb fokozatváltás. Számos autóban a motorelemek sem épp a legfrissebbek, a Mercedes ügyfeleinél eddig mind a hét limitált készletű összetevőből csak egyet használtak. A lassú tempó miatt a hűtés biztosítása is kiemelten fontos.

Megtartja lendületét a Ferrari?

Az üldözőbolyban Charles Leclerc a remek barcelonai eredményével 1 pontra megközelítette a külön ligát vezető Lando Norrist, a Ferrarit 5 pontra felzárkóztatta a McLarenhez. Perpillanat ők tűnnek a harmadik számú erőnek, ráadásul

a McLarennek az elmúlt két évben nem ízlettek a lassú kanyarok,

az idei autóval ebben akartak leginkább előrelépni. 2020-ban elmaradt a monacói verseny, 2019-ben pedig akkori pilótájuk, Carlos Sainz az időmérőn a középmezőnyből számos ellenfélnél lassabbnak bizonyult, és jórészt a pompás első körével és a stratégiával lépett előre nagyot. Igaz, a különleges festéssel készülő McLaren korábban rendszerint jól ment a hercegségben, a közelmúlt gyengébb idényeiben többször megszerezte az addigi legjobb rajtpozícióját.

A McLaren aggódhat, hogy letaszítják a konstruktőri 3. helyről Forrás: AFP/Miguel Medina

„Egész éven át tartó csatára számítunk" – jelentette ki Andreas Seidl csapatfőnök a Ferrarival vívott harcról. – A szezon egészét nézve egyértelmű, hogy szombatonként előrébb kell végeznünk."

Valóban: a Mercedesen és a Red Bullon kívül legalább két másik csapat autója is Norris és Daniel Ricciardo előtt végzett az eddigi kvalifikációkon, de az előző futamot leszámítva csak a két topistálló pilótái értek célba a McLaren gyorsabb tagja előtt. Ez most nagyobb bravúr lenne, hiszen nem kell külön hangsúlyozni, Monacóban mennyire fontos a jó rajtpozíció.

Az idei kvalifikációs teljesítménye jó eredményt hozhat az Alpine-nak és a Ferrarinak Monacóban Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Egy körön a Ferrari mellett az "Alp" kezdetű csapatok (Alpha Tauri, Alpine) is erősek, jóllehet, ők általában fordított utat járnak be a McLarenhez képest, egy kivételtől eltekintve mindig lefelé vándoroltak vasárnap a rangsorban.

A melegtől bevallottan félő Alpine múltkor például az 5. és a 10. helyről a 9.-re és a 17.-re, de az előzési nehézségek miatt most jobban reménykedhetnek a pozíció megtartásában. A csapattársától elmaradó Fernando Alonso új kialakítású kormányművet kap, ez impulzust adhat a formába lendüléséhez. Az Alpine-t irányító Marcin Budkowski hozzátette, az autójuk erős a lassú kanyarokban, ami szintén a javukra válhat.

Barcelonában az utolsó szektorban a mezőny második felében az Aston Martin az átlagosnál jobban küszködött, míg a 750. nagydíjára készülő Williams erősebbnek tűnt az Alfa Romeónál.

A Monacói Nagydíj programja

  • 1. edzés: csütörtök 11:30-12:30
  • 2. edzés: csütörtök 15:00-16:00
  • 3. edzés: szombat 12:00-15:00
  • időmérő: szombat 15:00-
  • verseny: vasárnap 15:00-