Vágólapra másolva!
Az 1996-os világbajnok Damon Hill-lel szerzett tapasztalatnak is volt szerepe abban, hogy az Aston Martin leigazolta a Ferraritól elküldött Sebastian Vettelt, árulta el a silverstone-i gárda sportigazgatója.

Magától értetődő, hogy a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel Aston Martinhoz szerződésével a silverstone-i istálló rengeteget profitálhat a német pilóta 2007 óta tartó F1-es pályafutása során szerzett felbecsülhetetlen értékű tapasztalatából, az azonban csak most derült ki, hogy a csapat egy korábbi rutinos versenyzőjének példáján felbuzdulva szemelte ki magának a Ferrarinál hat szezont eltöltő Vettelt.

Vettel tapasztalata aranyat ér Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Maxim Shemetov

Gyári Aston Martinként a gárda csak az idén kezdte meg F1-es szereplését, a silverstone-i székhelyű alakulat azonban már 1991 óta a királykategória tagja. 1991-től 2005-ig Jordan néven voltak jelen, 1998-ban és 1999-ben pedig náluk versenyzett az 1996-os világbajnok Damon Hill, aki 38 évesen, rutinos rókaként szerződött Eddie Jordan csapatához, hozzájárulásával pedig 1998-ban megszerezték első győzelmüket, egy évvel később pedig konstruktőri harmadik helyet értek el, jóllehet, akkor az eredményeket javarészt már Heinz-Harald Frentzen szállította.

Andy Stevenson, az Aston Martin sportigazgatója a Reutersnek nyilatkozva elárulta, hogy

a már akkoriban is a csapatnál dolgozó alkalmazottak Hill-lel szerzett pozitív tapasztalatai is sokat nyomtak a latban a 33 éves Vettel leigazolásánál.

„Azzal, hogy a csapat új korszakba lép és a világbajnoki címet tűzte ki célul, meg kellett vizsgálnunk a megerősítendő dolgokat. Az egyik ilyen meglehetősen egyszerű volt, hiszen nem volt világbajnok pilótánk. A Jordan Grand Prix idejéről szerzett tapasztalat, látni a Damon Hill által hozott szakértelmet, tudást és tapasztalatot, fenomenális volt.

és sikerült meggyőznünk őt arról, hogy ez a megfelelő hely számára a karrierje folytatásához" – ecsetelte Stevenson.

„Nagyon kemény éve volt 2020-ban, de ugyanez igaz a Ferrari egészére. Nem volt versenyképes autójuk és az sem titok, hogy szenvedtek a motorjuk miatt. Kíváncsian várjuk, hogy miként tudja belülről előremozdítani a csapatot, irányítva minket olyan területeken, amelyeken gyengébbek vagyunk a kelleténél. Mindig készek vagyunk tanulni."

Hill legfőképp a rutinjával, és nem a kissé megkopott tempójával adott sokat a Jordannek Forrás: Getty Images/Darren Heath/Darren Heath Photographer

Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke példát is hozott arra, hogy Vettel miben más, mint mondjuk elődje, a Red Bullhoz távozó Sergio Pérez és elmondta, hogy a négyszeres világbajnok érkezése óta sokkal kiterjedőbben elemzik az autó viselkedését, mivel Vettel sokkal több részletet oszt meg róla. „Sokkal részletesebbek a technikai megbeszélések, mint korábban voltak, és egyértelműen hosszabbak is. Ugyanakkor biztosra kell mennünk, hogy miközben örökké is tarthatnak, a legfontosabb dolgokra koncentráljunk.

Úgyhogy ebből a szempontból egy kicsit több részletet kapunk tőle, mint a múltban más pilótáktól. Dolgozunk az autó minden apró aspektusától kezdve az erőforráson, az ergonómián át mindenen, amit mond."