Vágólapra másolva!
Nyikita Mazepin bocsánatot kért Mick Schumachertől kettejük bakui majdnem ütközése után, de mindezt nem azért tette, mert kis híján a falhoz nyomta 300 km/h-s tempónál a csapattársát. A két Haas-versenyző véleménye továbbra sem azonos a történtekről, de állítólag mindent megbeszéltek.

Mick Schumacher és Nyikita Mazepin nem úszhatta meg a Francia Nagydíj csütörtöki sajtónapján, hogy a két héttel ezelőtti Azeri Nagydíj utolsó körében történt csörtéjükről szóló kérdésekre válaszoljon. A német pilóta az utolsó kör utolsó méterein csapattársát előzte a célegyenes előtt, ám amint kibújt a másik Haas szélárnyékából, az orosz nemes egyszerűséggel rálegyezett. Schumacher ettől érthető módon dühös lett, csapaton belül azonban utólag tisztázták a történteket. Harag állításuk szerint nincs köztük, de teljes egyetértés sem.

Az Azeri Nagydíj utolsó körében történt eset

Mazepin a Haas csapatfőnökével, Günther Steinerrel együtt a bakui verseny után félreértésnek titulálta az esetet, az orosz pedig a Francia Nagydíjon is ragaszkodott ehhez. „Volt közöttünk egy kis félreértés – ismételte meg korábbi szavait Mazpein. – Azt gondoltam, hogy a belső ívet fogja választani, de a külsőt választotta. Amikor láttam, hogy elkötelezte magát a külső oldal mellett, visszakoztam, mert végtére is nem pontokért ment a csata, számomra pedig a csapat eredménye az első."

Schumacher elmondta, hogy Mazepin utólag bocsánatot kért tőle, ám mint azt az orosz versenyző csapattársának odaszúrva most kifejtette, ez nem a manőverének szólt.

„Egyből a verseny után volt egy találkozó Günther [Steiner], [Komacu] Ajao és Nyikita között. Nyilván beszéltek az incidensről, majd ezután engem is behívtak, és együtt is megbeszéltük a történteket. Miután látta a videót, bocsánatot kért. Ebből a szempontból rendben vagyunk, utána pedig már nem is foglalkoztam ezzel" – nyilatkozta Schumacher.

Mazepin azonban – miután kikérte magának, hogy incidensként hivatkoznak az újságírók az esetre, mert szerinte nem volt incidens, hiszen „mindkét autó az első szárnyával és érintetlen festéssel tért vissza a bokszba"– kifejtette, hogy valójában azért kért bocsánatot, mert Schumacher dühös volt, a manőverért nem. „Úgy vélem, hogy a csapattal folytatott beszélgetéseinknek a csapatban is kellene maradnia, ugyanakkor ha már fel lett hozva, csak annyit mondok, hogy bocsánatot kértem, ha már így érezte magát. Egyértelműen nagyon dühös volt” – magyarázta az orosz.

Egyszerűen csak nem számítottam arra, hogy ott lesz, ahol végül lett. Ha azt érezte, amit érzett, akkor bocsánatot kértem tőle, mert azt gondolom, hogy ezt kellett tennem, ugyanakkor [a bocsánatkérés] nem amiatt történt, amit csináltam."

Mazepin bocsánatot kért, de nem azért, amit tett Forrás: Getty Images/2021 Pool/Antonin Vincent

Schumacher szavaiból ugyanakkor nem volt nehéz leszűrni, hogy szerinte Mazepin a tettéért is bocsánatot kérhetett volna. „Abban a pillanatban eléggé zavaros volt minden, mert egyáltalán nem számítottam rá, különösen csapattársak között nem. Nyilván megértem, hogy az utolsó körről volt szó és csatázunk. De ha az ember ekkora szélárnyékban érkezik és közben az összes maradék energiát felhasználja az akkumulátorból, akkor ott nincs megállás.

Schumacher szerint „ha újra megtörténik" az, ami Bakuban, „annak valószínűleg keményebb következményei lesznek. Csapattársak között történt az eset, valószínűleg ezért is hagyták meg a csapat belső ügyének ahelyett, hogy a versenyigazgatóhoz vagy a felügyelőkhöz került volna.

Schumacher emellett még kifejtette, hogy biztos benne, a csapattal folytatott megbeszélések után újra ki tud majd épülni a bizalom a csapattársa felé, és mindketten versenyzők, ezért fogják tudni kezelni a dolgot. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy tiszta lappal kezdenek a Francia Nagydíjtól és mindent megbeszéltek, az ő és Mazepin nyilatkozata közötti eltérések ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy továbbra is eltérő véleménnyel vannak a Bakuban történtekről.