Nincs esélye nyerni, Alonso mégis jobban élvezi az F1-et, mint mielőtt otthagyta

Forma-1, Azeri Nagydíj, Fernando Alonso, csütörtök
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 03: Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 Team walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 03, 2021 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha most legfeljebb a pontszerző helyezésekért küzdhet, a Forma-1-be az idén visszatérő Fernando Alonso régóta nem élvezte ennyire a sportágat, amelyben korábban két világbajnoki címet nyert. A spanyol veterán elmondta, hogy mi ennek az oka.

Fernando Alonso 39 évesen, két év kihagyás után döntött úgy, hogy visszatér a Forma-1-be még legalább két évre. A kétszeres világbajnok természetesen 2018-as távozása után sem pihent és a motorport különböző vállfajaiban tette magát próbára, minderre pedig elmondása szerint szüksége volt ahhoz, hogy most minden eddiginél jobban élvezze az F1-et.

Alonso élvezi, amit csinál Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Alonso saját elmondása szerint lassabban rázódott vissza a Forma-1-be, mint azt várta, és az első futamokon elmaradt csapattársa, Esteban Ocon szintjétől. A legutóbbi futamon, Bakuban elért hatodik helyezésével azonban sikerült a francia elé ugrania az összetettben, amelyben 13 pontjával a 11. pozíciót foglalja el.

És bár a győzelmektől és a dobogós helyezésektől egyelőre messze van, a spanyol pilóta így is élvezi, amit csinál.

„Azt tekintve, hogy miként érzem magam vagy mennyire vagyok boldog, jobb, mint vártam. Őszinte leszek, annyira élvezem az összes hétvégét és az autó vezetését. A futam nélküli hétvégéken pedig hiányoznak a versenyek. Most, hogy zsinórban három futam lesz, élvezni fogom, mert szeretem az egymást követő versenyhétvégéket."

Mindez pedig sokaknak azért lehet szokatlan, mert mielőtt a 2018-as szezon végén hátat fordított a sportágnak, Alonso szemmel láthatóan belefáradt a McLarennel való küszködésbe és az eredménytelenségbe.

Most elárulta, a wokingiaknál úgy érezte, hogy csak az idejét vesztegeti, miközben más sorozatokban sikeresebb lehetne.

Miután elhagyta az F1-et, másodszor is megnyerte a Le Mans-i 24 órást és a Daytonai 24 órást, sportautó-világbajnok lett, kétszer indult az Indy 500-on és végigment a Dakar-ralin.

„Szükségem volt erre a két évre távol a sportágtól, mert 18 év Forma-1-ben eltöltött idő és teljes elköteleződés után egy ponton már túl sokat követelt – ismerte be. – Más kihívások is voltak a fejemben, mint Le Mans, Daytona, a sportautó-világbajnokság és a többi.

Amíg nem vágtam bele ezekbe a kihívásokba, úgy éreztem, hogy az F1-ben csak az időmet vesztegetem az utóbbi szezonokban, 2018 előtt. Most, hogy ezeket a kihívásokat teljesítettem, olyan értelemben szabadabbnak érzem magam, hogy minden Forma-1-es versenyhétvégét élvezek."

Az F1-től távol töltött két év során jóval több sikerélményben volt része, mint második mclarenes időszakában Forrás: LAT Images/© 2019 Richard Dole/Richard Dole

Ebben szerepet lehet az Alpine-istállónak, ahová Alonso tulajdonképpen hazatért, hiszen 2003 és 2006 között, majd 2008 és 2009 között is itt versenyzett az akkor még Renault néven futó csapatban, és két világbajnoki címét is az enstone-i gárdával nyerte. „A csapat szerintem csodálatos. Az atmoszféra, az Enstone-ban és Viry-ben tapasztalható motiváltság, a mindenki által befektetett kemény munka, ahogy megközelítünk minden egyes versenyhétvégét és az apró sikereket és a rossz pillanatokat, az megmutatja, hogy egységesek vagyunk és mindannyian ugyanabba az irányba tartunk. Ez pedig minden hétvégén nagyon jó érzéssel tölt el."

Alonso korábban is többször hangsúlyozta, hogy a 2022-es szabályváltozásokra kell koncentrálniuk, mert az lehet az esélyük a felzárkózásra, hiszen jelenleg messze vannak attól, hogy a világbajnoki címért harcoljanak. A spanyol szerint most is erre készülnek.

Biztosra megy, hogy minden egyes nap fejlődjön, kijavítsa az autó és a saját vezetési stílusának gyengeségeit, a rajtprocedúrát, a kerékcserét és mindent, aminek készen kell állnia, amikor majd egy napon versenyképes csomagja lesz. Szerintem ez adja a sport varázsát, hogy addig a napig minden az erre való felkészülésről szól, az ember sokat változtat azon, hogy miként közelíti meg a versenyhétvégéket."

Az idén az Alpine-nal a hibák kiküszöbölését tartja a fő prioritásnak Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Francois Nel

És hogy mi motiválja őt? Pusztán az, hogy újra nyerni akar az F1-ben, amire a 2013-as Spanyol Nagydíj óta nem volt példa. „Ez nagyon hasonló minden versengő alkatnak. Imádnak nyerni, csináljanak bármit is. Ez nemcsak a F1-ben vagy a motorsportban van így. Szerintem amint az ember megízlelte a győzelmet, az élete hátralevő részében utálni fog veszíteni. Ez pedig szerintem elég motivációt jelent."