Prostot nem lepte meg, hogy Alonso nincs csúcsformában

Forma-1, Azeri Nagydíj, Fernando Alonso, Alpine
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 06: Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 Team prepares to drive in the Pitlane during the red flag delay period during the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on June 06, 2021 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok Alain Prost nem tartja meglepőnek, hogy Fernando Alonso egyelőre nem tart ott, ahol két évvel ezelőtt, mivel őt is sokként érte, amikor egy év kihagyás után visszatért az 1993-as szezonra.

Noha már hat versenyen túl van, az Alpine-t különleges tanácsadóként segítő Alain Prost szerint Fernando Alonso még mindig nincs csúcsformában. A spanyol pilóta visszatérését saját, 1993-as visszatérésével összehasonlító négyszeres világbajnok szerint bármennyire is fejlett eszközök állnak már a pilóták rendelkezésére, a legjobb edzés továbbra is az, ha Forma-1-es autót vezetnek, ezért nem lepte meg, hogy Alonsónak időre van szüksége.

Alonso még nem tart ott, ahol 2018-ban Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Mindez egyébként a kétszeres világbajnokot sem érte váratlanul, aki korábban őszintén beszélt arról, hogy egyelőre valóban nem tud úgy teljesíteni, ahogyan szeretne. Ezzel együtt Alonsónak vannak villanásai, a bakui futam kétkörös sprinthajrájában bemutatott előretörésével pedig sikerült megelőznie csapattársát a pontversenyben. Az egykörös tempóján ugyanakkor van még mit csiszolni.

– nyilatkozta Prost az F1 Nation podcastban. – A szimulátorozás jó dolog, de az embernek inkább az autóban kell jól éreznie magát. És ott van a fizikai állapota, vagy inkább az, amit mi fiziológiának nevezünk, a gyomor, az egész test, a látás, a fej. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy volt a biciklis balesete. Nem lehet tudni, hogy ennek milyen hatásai lehettek. Úgyhogy egy kicsit aggódtam."

Az Alpine tanácsadójaként Alonsóval munkakapcsolatban levő francia reméli, hogy az istálló hazai futamán annak sztárpilótája már képes lesz megmutatni valamit régi önmagából, amit Prost szerint egyelőre nem tett meg.

Ez egy más pálya, egy széles aszfaltcsík, amelyet jól ismer. Meglátjuk, mindenesetre nem vagyok meglepve, hogy időbe telik neki ez."

Prost bízik benne, hogy Alonso már a következő futamon visszatér a csúcsformájához Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Prost felidézte saját visszatérését is, amely szintén nem volt könnyű. Miután az 1991-es szezon végén a Ferrari kirúgta, a négyszeres világbajnok kettő helyett mindössze egy szezont hagyott ki, 1992 szeptemberében pedig már tesztelt a Williamsnél, mégis nagyon nehéz volt neki újra felvenni a ritmust. „Amikor Portugáliában visszatértem, azt kérdeztem magamtól, hogy miért csináltam ezt. Fizikálisan és mentálisan is sokként ért.

Minden, amit az ember az autón kívül csinál, fontos, de nem annyira mint az, amit az autóban tesz. A használt izmokat, a fiziológiát, a látást és minden mást nem lehet az autón kívül edzeni."