Vágólapra másolva!
Hat futamból háromszor pont nélkül maradt Valtteri Bottas, a bakui futam után már úgy vélte, a pontverseny 6. helyről aligha tud beleszólni a világbajnoki címért zajló csatába. Tanácstalan, hogy Bakuban miért volt sokkal lassabb Lewis Hamiltonnál.

Nagy reményekkel kezdte az idei szezont Valtteri Bottas, de az eddigi legrosszabb időszakát éli azóta, hogy 2017 elején csatlakozott a világbajnok Mercedes-csapathoz. A finn pilóta az első hat futamból hármat pont nélkül zárt, a másik három alkalommal is vereséget szenvedett Lewis Hamiltontól és Max Verstappentől, így egyelőre csak az egyéni pontverseny 6. helyén szerepel.

Bottas beleszürkült a mezőnybe, ő is érezte, hogy valami nem stimmelt a hétvégén Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Bottas hátránya 58 pont a 105 pontos Verstappen mögött, és bár az autóversenyzők alapvetően magabiztosan hisznek a sorsuk jobbra fordulásában, a Mercedes versenyzője a bakui futam után belátta, hogy ilyen helyzetből már nehéz lesz az idei esélyesek közé kerülnie. Annál is inkább, mert Verstappen egyetlen idei ellenfele pont Bottas csapattársa, a 101 pontos Hamilton.

– ismerte el a holland Ziggo Sportnak. – A versenyen is az volt a helyzet, mint [szombaton]. Tanulni kell a versenyből, aztán gyorsan elfelejteni” – jelentette ki.

Bottas az írott sajtónak adott interjúk során bevallotta, „fogalma sincs”, hogy miért volt lassabb Hamiltonnál. Az egyik problémája a gumik felmelegítése volt, de erre sem tudott magyarázatot adni, mert a guminyomás mindkét autó esetében azonos volt. Kiemelte, hogy

főleg a biztonsági autós fázis után érezte úgy, hogy „béna kacsaként” botladozik a pályán, ekkor sok pozíciót is vesztett.

Hozzátette, a „leglogikusabb” válasz az lenne, ha kiderülne, hogy az autónál merült fel valamilyen műszaki probléma, annak sem tulajdonított nagy jelentőséget, hogy a szombati naptól Hamilton és ő eltérő specifikációjú hátsó szárnyakkal versenyzett. Szerinte ez maximum körönként 0,1 másodperces különbséget okozhatott, de rámutatott, egyforma autóval kezdték a hétvégét, és akkor is hátrányban volt.

Bottas késve érkezett meg Bakuba, majd az egész hétvégén nem tudta elkapni a fonalat Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„A fő probléma az volt, hogy nem volt meg a tempónk és nem tudtunk elég gyorsak lenni. Már a verseny elején is alig tudtam tartani a lépést az előttem lévő autókkal, egy Aston Martin haladt előttem, de nem tudtam menni vele. Össze vagyok zavarodva, ez az egész nagyon furcsa” – nyilatkozta.

„Nem is tudok felidézni ilyen hétvégét. Előfordult, hogy voltak nehéz edzéseim, de előbb-utóbb elkaptam a fonalat, most viszont egész hétvégén nem tudtunk rájönni arra, hogy mi a baj. Jól tudom, hogy hol vannak a határok, aminél nem tudok gyorsabban menni, és még mindig 6-7-8 tizedes hátrányban voltam. Ez nem normális, ki kell derítenünk az okát, mielőtt elmegyünk Franciaországba.”