Két éve lefokozták, de még mindig megvan a bizalom Gasly iránt

Forma-1, Pierre Gasly, Brit Nagydíj 2021, csütörtök
AlphaTauri's French driver Pierre Gasly gestures during a press conference ahead of the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 15, 2021. (Photo by Mark Sutton / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Pierre Gasly, a Red Bull 2019-ben lefokozott pilótája nemrég Helmut Markóval ebédelt, beszélgetésük után pedig derűsebben látja saját jövőjét, mint eddig.

Tavalyelőtt lefokozták a Red Bulltól, azóta pedig szárnyal az energiaitalosok testvércsapatánál, mégsem kapott újra lehetőséget Max Verstappen mellett. Egy ideje úgy tűnik, hogy Pierre Gasly eljátszotta az esélyt arra, hogy valaha visszatérjen a bikások első számú gárdájához, ám a francia pilóta elárulta, egy igencsak jó beszélgetésen van túl Helmut Markóval, a Red Bull tanácsadójával, amiből arra lehet következtetni, hogy az energiaitalosok igenis számolnak vele.

Gasly 2019-ben nem hozta, amit vártak tőle, ezért szezon közben lecserélték Alex Albonra Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Nurphoto

Noha a szigoráról híres Marko korábban többször is jelezte, Gaslyt az Alpha Taurinál képzeli el a folytatásban is, míg a Red Bull valószínűleg hosszabbítani fog Sergio Pérezzel, a hosszú távú jövőt illetően még bármi lehet, legalábbis Gasly szavai erre engednek következtetni. „Valójában Ausztriában beszélgettünk, elköltöttünk együtt egy nagyon jó ebédet – válaszolta az Autosport azon kérdésére, hogy mostanában beszélt-e Markóval. – Sok dologról beszéltünk, és nagyon jó volt egy kicsit többet megtudni [a Red Bull] nézőpontjáról, terveiről és arról, hogy miként látják a jövőt, mivel egy ideig még szerződésben állunk. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Gasly jövője az Alpha Taurinál tehát biztosítottnak látszik, és ki tudja, egyszer még a Red Bullnál is újra szóba jöhet a neve. Addig azonban a faenzai gárdát kell segítenie, a 2022-es szabályváltozások pedig akár neki is esélyt kínálhatnak arra, hogy versenyképesebb autóba kerüljön.

Az Alpha Taurinak is esélyt kínálnak a 2022-es szabályok

„Objektíven szemlélve mindkét irányba elsülhetnek. Ha mi leszünk azok, akik találnak valami különlegeset az autóval, ami nagyon jól működik, akkor jövőre még jobb eredményeket is elérhetünk. Ugyanakkor el is kerülheti a figyelmünket valami fontos. A tervezőkkel folytatott beszélgetések alapján elképesztően nehéz dolguk van. Olyan sok irányból lehet megközelíteni az új szabályokat. Ez egy teljesen tiszta lap, ezért nagyon-nagyon nehéz megmondani, hogy hol leszünk, és biztosra menni, hogy semmikor se szalasszunk el semmilyen lehetőséget.

Gasly kiemelte, hogy már abból a szempontból is jól jön nekik a szabályváltozás, hogy egy szintről indulhatnak a riválisaikkal, hiszen jelenleg például a Red Bull 2019-es hátsó részét használják, ezen a területen tehát két éves lemaradásban vannak. Azzal ugyanakkor a francia pilóta is tisztában van, hogy a költségplafon ellenére a nagycsapatok továbbra is jobb helyzetben vannak. „Nyilván a topcsapatoknak a rendelkezésükre álló eszközökkel, tudással és létesítményekkel nagyobb esélyük van arra, hogy a helyes irányba menjenek, de semmire sincs garancia. Lehet néhány meglepetés."