Vágólapra másolva!
Közleményt adott ki az Aston Martin azután, hogy a Magyar Nagydíj sportfelügyelői nem adták vissza a Sebastian Vetteltől elvett 2. helyet, mert az autót továbbra is szabálytalannak tartják.

Hétfőn tárgyalták az FIA sportfelügyelői azt a beadványt, amely révén az Aston Martin kérvényezte, hogy vizsgálják felül Sebastian Vettel kizárását. A német pilóta a 2. helyen ért célba, de a futam után elvették az eredményét, mert az autójából nem sikerült kinyerni a szabályok által megkövetelt 1 liternyi üzemanyagot.

Vettel a 2. helyen ért célba, de az eredményét nem tarthatta meg Forrás: Motorsport Images/Mark Sutton

A csapat eredetileg úgy vélte, hogy egy pumpa meghibásodása miatt nem maradt a tankban elég benzin, de a rendszerben jelen volt, a felülvizsgálati kérelemhez csatolt új bizonyíték viszont igazolta, hogy a hiányzó üzemanyag elszivárgott, a sportfelügyelők viszont nyugtázták, hogy az elvárt mennyiség továbbra sem áll rendelkezésre az autóban, így fenntartják a kizárást.

Az Aston Martin ezzel elvesztette az első csatát, de a felülvizsgálati kérelem mellett egy fellebbezést is benyújtottak, amit közvetlenül nem befolyásol a hétfői döntés. Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke természetesen nem értett egyet a fejleményekkel, és kilátásba helyezte, hogy a fellebbezés révén tovább viszik az ügyet.

„Sebastian zseniálisan vezetett Magyarországon és örülünk, hogy lehetőséget kaptunk jelentős, új bizonyíték bemutatására, amit a verseny óta tártunk fel. Úgy éreztük, hogy a bemutatott bizonyíték releváns volt, és bizonyítottuk az FIA-nak, hogy [Vettelt] vissza kellett volna helyezni a kizárása után” – magyarázta Szafnauer.

és annak ellenére, hogy az új bizonyíték hitelességét nem vitatták, Sebastian kizárását fenntartották, mert az új bizonyítékot nem ítélték relevánsnak. Ez elkeserítő, és most megfontoljuk, hogy mi legyen az álláspontunk a teljes fellebbezési folyamattal kapcsolatban.”

Szafnauer idén már többször vitába került az FIA-val Forrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Az ismert részletek alapján egyértelműnek tűnő helyzetben egyelőre nem tudni, hogy az Aston Martin mire alapozza majd a védekezését a fellebbviteli bíróságon, de valószínűleg mindent megpróbálnak majd, mert a Hungaroringen megszerzett 18 pont nélkül még a konstruktőri világbajnokság 5. helyén álló Alpine mögött is 29 pont a hátrányuk.