Vágólapra másolva!
Jenson Button úgy véli, minden pilóta számára fontos, hogy megfelelő emberekkel vegye körül magát, akik támogatják őt. Az egyszeres világbajnok szerint akkori csapattársának, Lewis Hamiltonnak ez nem volt meg 2011-ben, amikor pályafutása leggyengébb idényét produkálta az F1-ben.

Lewis Hamilton az elmúlt években rendszeresen hangoztatta, hogy kiváló csapat veszi őt körül, és többek között ennek is köszönheti azokat a sikereket, amelyek mára a Forma-1 történetének legeredményesebb pilótájává tették őt. Azonban ez nem volt mindig így, és egykori csapattársa szerint előfordult, hogy a nehéz időkben nem volt támasza.

A 2011-es idény volt Hamilton F1-es karrierjének mélpontja Forrás: AFP/John Thys

A hétszeres világbajnok a pontverseny végeredményét tekintve 2009-ben és 2011-ben szerepelt a legrosszabbul az F1-ben, ám előbbi szezon nagy részében az autó közel sem volt versenyképes, csapattársát, Heikki Kovalainent pedig simán megverte. Két évvel később azonban már nem volt ilyen mentsége, hiszen Jenson Buttontól viszonylag jelentős különbséggel kapott ki a McLarenen belül. Köztudott, hogy akkoriban az ifjabbik brit versenyző magánéleti válságban volt, ám honfitársa szerint más is közrejátszott a világbajnoki 5. helyezésben.

– jelentette ki a High Performance podcastban. – Rendkívül fontos volt számomra, hogy legyen egy jó csapatom, egyedül szenvedtem volna, és tudok olyan pilótákról, akik küszködtek is [emiatt]. Tisztában vagyok vele, hogy Lewis is szenvedett, mert nem volt körülötte megfelelő csapat, amikor 2011-ben csapattársak voltunk. Pályafutásom során nekem nagy segítséget jelentett [ha ez megvolt].”

Hamilton az említett idényben is gyors volt, ezt három győzelme is bizonyítja, ebben nem is volt különbség Buttonhoz képest. Emellett viszont csak három 2. helyet gyűjtött be, miközben csapattársa összesen kilencszer állhatott fel a dobogó középső vagy alsó fokára,

és végül közvetlenül a világbajnoki címet magabiztosan begyűjtő Sebastian Vettel mögött végzett az összetettben.

2009 világbajnoka arról is beszélt, hogy a média hatalmas nyomást jelent a versenyzők számára, főleg akkor, ha éppen nem karrierjük legfényesebb időszakát élik. Éppen ezért fontosnak tartja, hogy a felgyülemlett frusztrációt legyen lehetőségük kiönteni magukból.

Button szerint minden pilóta mellé kellene valaki, akinek kiadhatná a frusztrációját Forrás: Getty Images for Santander/2018 Getty Images/Patrik Lundin

„Nagyon nehéz [elviselni], amikor negatív dolgokat írnak az emberről, és ez lehangolja őt – magyarázta. – Ezen rengeteg pilóta megy keresztül. Én azt mondom, hogy legyen valaki, akivel minden nagydíjhétvégén leülhetnek, és szemtől szembe beszélgethetnek. Még ha [a másik fél] nem is mond semmit, ők akkor is kiadhatják magukból. Szerintem manapság minden versenyzőnek kellene ilyen támogatás. Visszatekintve én is örültem volna neki, de [akkoriban] azt gondoltam, hogy túlságosan férfias vagyok ahhoz, hogy legyen egy támaszom. Ugyanakkor ezen a szinten ez így működik, legyen szó bármelyik sportág csúcsáról.”