Vágólapra másolva!
A 2009-es világbajnok Jenson Button felidézte, hogy milyen körülmények között hagyta el a Brawn GP-t a McLarenért, ahol biztosítékokat kért arra, hogy nem Lewis Hamilton vízhordója lesz.

Az F1 történetének egyik legjobb időzítésű átigazolását hajtotta végre Jenson Button a 2009-es szezon végén, amikor világbajnokként nem hosszabbított a később gyári Mercedes-csapattá váló Brawn GP-vel, hanem elfogadta a McLaren ajánlatát és mindenki megdöbbenésére önként vállalta, hogy a már akkor is nagyra tartott Lewis Hamilton csapatához szegődjön.

Button felidézte a távozását a Brawn GP-től Forrás: Getty Images for Santander/ Getty Images/Patrik Lundin

Button rögtön megnyerte a 2010-es idénynyitót és 2011-ben Hamiltont is legyőzve a 2. helyezett lett az egyéni pontversenyben, 2012-ben pedig mindössze 2 ponttal maradt le honfitársa mögött. Bár Button újabb világbajnoki címeket nyerhetett volna, ha pályafutása utolsó három teljes szezonjára, a 2014-2016 közötti időszakra az egykori Brawn GP-nél, vagyis a Mercedesnél marad, így is

szép éveket töltött a McLarennél.

A goodwoodi Sebességfesztiválon a High Performance podcast friss adásában elmondta, a Brawn GP-nél nem vették jó néven, amikor bejelentette a távozási szándékát.

„Miután megnyertem a világbajnokságot 2009-ben, a McLarenhez mentem, és az emberek azt mondták, hogy a legnagyobb őrültség a McLarent választani és Lewis Hamilton mellé kerülni. A 2009-es év végén mondtam el a csapatnak, hogy távozok. Beszéltem Nick Fry-jal, aki lényegében csak üvöltözött velem. Ő volt akkoriban Brawn mellett az egyik főnök” – emlékezett vissza.

„Bementem az irodájába, hogy elmondjam, hogy távozom, és ő csak kiabált velem. Elkezdtem nevetni, annyira kényelmetlen helyzet volt. Szántam őt, hogy mennyire agresszívan viselkedett, és közben azt kérdezte tőlem, hogy miért nevetem ki őt. Nem is számítottam ilyen helyzetre” – mondta Button.

Button megnyerte a 2009-es világbajnokságot, majd elhagyta a Brawn GP-t Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Mark Thompson

„Beszéltem Ross-szal is, ő nagyon barátságos volt, és azt mondta, hogy nagy hibát követek el azzal, hogy szembe szállok Lewisszal. Úgy voltam vele, hogy ez nagyszerű, nagyon sok pozitív energiában részesülök itt. Mivel nem volt szerződésem a következő évre, úgy éreztem, ott nem vagyok jó helyen, a McLarennél viszont igen.”

Button felidézte, hogy nem volt hajlandó akármilyen feltételek mellett a McLarenhez kerülni, amiről akkoriban az a hír járta, hogy a 2008-as világbajnok Hamilton köré épült, miután megszabadultak a feszültségeket generáló Fernando Alonsótól, Heikki Kovalainen pedig nem tudott felnőni Hamilton szintjére.

„Bementem a McLarenhez, és az első dolog, hogy beszéltem Martin Whitmarsh-sal és Ron Dennisszel, még mielőtt bárki mással találkoztam volna. Az első kérdésem az volt, hogy ez Lewis csapata-e, és kapok-e egyenlő elbánást itt, mert, ha nem, akkor nem akarok itt lenni. Megígérték, hogy minden 100 százalékig egyforma lesz a két versenyző esetében.”

Nem tartották jó ötletnek, hogy Button kiálljon Hamilton ellen, de rögtön az első versenyt megnyerte a wokingi csapat színeiben Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Ryan Pierse

„Azt mondtam, így már kezdhetünk, aztán megismerkedtem mindenkivel és elég jól és gyorsan beilleszkedtem. Édesapám is jött, ő mindig a háttérben maradt, de beszélt a mérnökökkel. Elég rideg hangulat volt, de sokkal barátságosabbá tette. A menedzserem, az edzőm és a PR-esem is nagyszerű volt. Mindenki lazább lett a csapatban, nem olyan fura figurák, akikkel nem lehetett beszélgetni.”