Vágólapra másolva!
A német és a brit hatóságok vizsgálják azt a tavalyi tranzakciót, amivel Toto Wolff Aston Martin-részvényeket vásárolt. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a Mercedes csapatfőnöke bennfentes kereskedelmet folytatott.

A kanadai Le Journal de Montréal a német BaFinra, vagyis a helyi pénzügyeket felügyelő szövetségi hatóságra hivatkozva azt állítja, hogy még tavaly novemberben vizsgálat indult egy tranzakcióval kapcsolatban, amiben két F1-es csapattulajdonos is érintett volt. Az ügylet főszereplője Toto Wolff, aki még korábban részesedést vásárolt az Aston Martinban. Utóbbinak a többségi tulajdonosa az a Lawrence Stroll, akinek konzorciuma az F1-es istállót is birtokolja.

Felmerült a gyanú, hogy Wolff bennfentes kereskedelmet folytatott Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Ahogyan arról akkoriban mi is beszámoltunk, a Mercedes F1-es alakulatát egyharmad arányban birtokló, egyben ott csapatfőnöki és ügyvezetői pozíciót is betöltő osztrák üzletember 2020 áprilisában 4,77 százalékos részesedést vásárolt az Aston Martinban. Ez azonban egy jogi eljárás során felhígult, így jelenleg a részvények 0,95 százalékát birtokolja.

Mindez az Autosport akkori beszámolója szerint a Mercedes anyavállalatának, a Daimlernek a jóváhagyásával történt.

Hat hónappal később bejelentették, hogy a Daimler 5-ről 20 százalékra emeli meg részesedését a brit márkában. Szintén abban az évben, de még májusban a Mercedes AMG-től érkező Tobias Moers lett az Aston Martin új vezérigazgatója.

Ezeknek köszönhetően a cég részvényeinek árfolyama jelentősen megemelkedett, jelenleg 60 százalékkal érnek többet, mint 2020 áprilisában, amikor Wolff bevásárolta magát a vállalatba. Bár azt nem hozták nyilvánosságra, hogy az osztrák üzletember mennyit fizetett az értékpapírokért, de figyelembe véve a tőzsdei árfolyamot, ezek most körülbelül 36 millió dollárt érnek.

Azonban az ügyletet most vizsgálják, mert felmerült, hogy Wolff bennfentes kereskedelmet folytatott.

A megfelelő szervek megpróbálják kideríteni, hogy a Mercedes csapatfőnöke tudott-e akár Moers kinevezéséről, akár az anyavállalat tervezett befektetéséről a vásárlás pillanatában. Az ügyet a német és a brit hatóságok is igyekeznek felgöngyölíteni, ám nem kívántak nyilatkozni, mint ahogyan az Aston Martin szóvivője, Grace Barnie sem.

Az Aston Martin részvényeinek árfolyama jelentősen megnőtt, amióta Wolff bevásárolta magát a cégbe Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Hradil

Bradley Lord, a Mercedes F1-es csapatának kommunikációs igazgatója a kanadai portálnak határozottan leszögezte, hogy tavaly áprilisban Wolff nem volt tisztában azzal, hogy milyen bejelentések jönnek a következő időszakban. „Semmi ilyesmiről nem tudunk – jelentette ki. – A brit hatóságokat mindenről időben tájékoztattuk.”

Wolff és Stroll köztudottan jó kapcsolatot ápolnak egymással, tavaly például együtt tértek vissza egy utazásról az elhalasztott idénynyitó után.

„Wolff és Stroll úr barátok, és néha közösen utaznak el egy nagydíj helyszínére vagy helyszínéről, ez történt Melbourne-ben is – hangsúlyozta Lord. – Toto azért fektetett be az Aston Martinba, mert hisz a márkában, a termékben és a növekedési potenciálban.”