Vágólapra másolva!
A Campos Racing színeiben versenyző Tóth László révén hazai érdekeltségű versenyző is volt az F1-es Magyar Nagydíj egyik betétfutamában, de a 21 éves versenyzőnek nem sok szerencsét hozott a hazai pálya.

A fordulatos 36. F1-es Magyar Nagydíj mellett a múlt hétvége abból a szempontból is érdekes volt a Hungaroringen, hogy a rangos versenyprogramban egy magyar versenyző, Tóth László is rajthoz állt a Forma-3 mezőnyében. A 21 éves pilóta idén csatlakozott az utánpótlás-bajnoksághoz, a franciaországi fordulót koronavírus-fertőzés miatt ki kellett hagynia, a Hungaroringre viszont nagy erőkkel készült.

Tóth László az esős hungaroringi F3-as futamon Forrás: Dutch Photo Agency/Diederik Van Der Laan

A versenyhétvége előtti hetek során csapata, a spanyol Campos Racing gyárában készült fel a Hungaroringre, de a megérkezés után, a pénteki szabadedzésen és az időmérőn kiderült, hogy a Spanyolországban modellezett beállítások a valóságban nem működnek úgy, mint a szimulátoron. Ráadásul,

Tóth hiába faragott az utolsó időmérős körén az első és a második szektorban öt tizedmásodpercet, az utolsó szektorban szélesen vett egy kanyart,

amivel időt veszített, ráadásul a célegyenes előtt feltorlódtak a gyors körükre készülő ellenfelei, így a magyar versenyző nem tudta megfelelő módon befejezni a kört, és végül csak a 29. helyről kezdhette meg az első futamot, amelyet a 27. helyen zárt.

A második futam előtt változtattak a beállításokon, ennek is köszönhetően a 23. helyezett lett, vasárnap, a harmadik futamon azonban ismét nem állt mellé a szerencse, belekeveredett egy ütközésbe, amelynek következtében fel kellett adnia a versenyt.

„Felemás hétvége volt ez a végén egy szerencsétlen balesettel – mondta Tóth László. – Mivel az előttem keresztbeforduló autó a pálya széle felé gurult, én úgy éreztem, hogy van helyem elmenni mellette belülre húzódva, de sajnos befékezett és megállt a pálya közepén, így pedig nem tudtam elkerülni az ütközést.”

„Annak örültem, hogy a második és a harmadik futamon jó tempót tudtunk menni, de előtte az időmérőn, aztán utána a vasárnapi versenyen is jó lett volna, ha mellettünk áll a szerencse. Ez benne van az autósportban, de talán legközelebb több szerencsénk lesz. Nagyon jólesik, hogy ilyen sokan bíztattak és szurkolnak nekem, köszönöm mindenkinek, aki kijött a helyszínre és nekem is drukkolt.”

Tóth László, a Campos Racing versenyzője Forrás: Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency

Az FIA F3-as bajnokság idei programjából három forduló maradt, a nyári szünet után a Belga Nagydíj, majd a Holland Nagydíj menetrendjében is szerepelnek, majd októberben az USA-ba, Austinba látogat a mezőny.