A McLaren korábbi csapatfőnöke veszi át az Aston Martin irányítását

Martin Whitmarsh, Ben Ainslie Racing
Martin Whitmarsh chief executive officer of the British sailing team "Land Rover BAR" speaks during press conference in Trieste on October 6, 2017. - Land Rover BAR is a commercial sporting team, with a number of individual private investors alongside corporate partners. The team is made up of some of the best British and international sailors, designers, builders and racing support. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Aston Martin bejelentette, hogy a McLaren korábbi csapatfőnöke, Martin Whitmarsh egy új, Aston Martin Performance Technologies nevű vállalat ügyvezető igazgatója lesz, és október 1-től az F1-es csapat felvirágoztatása is hozzá tartozik.

Új vállalatba, az Aston Martin Performance Technologies-be szervezik át az Aston Martin F1-es csapatát, ennek ügyvezető igazgatója 2021. október 1-től Martin Whitmarsh lesz. A brit szakember 1980-tól 1989-ig a BAE Systemsnél, 1989-től 2014-ig a McLaren csoportnál, majd 2015-2017 között az Amerika-kupában versenyző Ben Ainslie Racing (BAR) vitorláscsapatnál volt felsővezető.

Whitmarsh legutóbb a vitorlássportban volt érdekelt, de az F1-hez hasonlóan az is technológiai fellegvár Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Whitmarsh a McLarennél a legnagyobb sikereket fémjelző Ron Dennis bizalmi embere volt egészen a menesztéséig, az irányítása alatt az F1-es csapat mellett a McLaren más üzletágakban, például az alkalmazott mérnöki szolgáltatások és az utcai sportautó-gyártás piacán is megjelent, ezzel nagy lépést tett afelé, hogy a versenyzést ne csak szponzorációból, hanem értékesítésből is finanszírozzák.

A brit szakember feladata ezúttal is az lesz, hogy az Aston Martin F1-es csapatát négy-öt éven belül világbajnok alakulattá formálja

és közben 1 milliárd dollár értékű vállalattá fejlessze az Aston Martin Performance Technologies-t. Ezt Lawrence Stroll, a vállalatcsoport ügyvezető elnöke kulcsfontosságú feladatnak nevezte.

„Martin hosszú és sikeres pályafutást tudhat magának a motorsportok, az autóipar, a repülőgépipar, a hajózási- és a megújuló energia-szektorban” – nyilatkozta Stroll. – Ezen felül, bizonyítottan győztes a Forma-1-ben, így ideális jelölt a munkára, amely során velem és a felsővezetői menedzsment csapatommal fog dolgozni, hogy

Whitmarsh elmondta, régóta ismeri már Strollt és nagyra becsüli azt is, hogy a Silverstone-ban működő istálló a története során mindig túlteljesített a rendelkezésre álló forrásokhoz képest. Úgy érzi, a kitűzött, nagy célokat a meglévő háttérrel már el lehet érni.

Whitmarsh irányítása alatt született meg a McLaren eddigi utolsó vb-címe, viszont elvesztette a Mercedes gyári támogatását és Lewis Hamiltont is Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Paul Gilham

„Lawrence szándéka, hogy az Aston Martin megnyerje a Forma-1-es világbajnokságot, ilyen egyszerű. Nem csatlakoztam volna ehhez a vállalkozáshoz, ha ne lenne szilárd meggyőződésem, hogy ez teljesen elérhető cél. Tudom, hogy mi kell a győzelemhez a Forma-1-ben, Lawrence iránymutatása inspirál és háttered ad a munkaerő felkészültsége és elszántsága,

Az Aston Martin csapatfőnöke és a csapatot működtető vállalat ügyvezetője, Otmar Szafnauer szintén üdvözölte Whitmarsh-t, akit „tapasztalt és kompetens üzletembernek” nevezett, és rámutatott, hogy a feladata az lesz, hogy „létrehozza és vezesse a márka terjeszkedését, az Aston Martin Performance Technologies [révén]. Ez a Forma-1-et is magába foglalja.”

„Az a célunk, hogy nyerjünk mindenben, amiben részt veszünk és a nagyobb hatáskör, valamint a pályán túli tevékenységeink növekedése ellenére a Forma-1-es győzelemre irányuló figyelmünk töretlen marad. Martin érkezése lehetővé teszi majd nekem, hogy az energiám 100 százalékát arra fordítsam, hogy az Aston Martin győztes gépezet legyen a Forma-1-ben.”