Vágólapra másolva!
Több brit expilóta is Max Verstappent tartja felelősnek azért, mert összeütközött Lewis Hamiltonnal a múlt vasárnapi Olasz Nagydíjon. A veteránok elkeseredettségről és éretlenségről beszéltek.

Ismét puskaporossá vált a hangulat a Forma-1-ben, miután a világbajnoki címért küzdő Max Verstappen és Lewis Hamilton az Olasz Nagydíjon is összeütközött, és ezúttal mindketten kiestek. A sportfelügyelők a holland pilótát tették felelőssé és három rajthelyes büntetést adtak neki, a közvélemény inkább szokványos versenybalesetként könyvelte el a történteket.

Brit veteránok szerint kizárt volt, hogy Verstappen meg tudja előzni Hamiltont a sikánban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Brit expilóták viszont felmentik honfitársukat és a Red Bull versenyzőjét okolják a baleset miatt. Közülük is az 1996-os világbajnok Damon Hill ragaszkodik a legjobban az álláspontjához, ő már a Sky Sports műsorában és később az F1 Nation podcastban is többször elmondta, hogy

szerinte Verstappen a vétkes az ügyben.

„Azt kell mondanom, hogy a Max és Lewis között történtek visszajátszását elnézve kizárt, hogy ez működött volna az 1-es kanyarban – mondta Hill élő adásban. – [Verstappennek] elkerülő manővert kellett tennie, ahogy Lewis is megtette korábban a második sikánban, hogy elkerülje az ütközést, úgyhogy [Verstappen] csak arra gondolhatott, hogy ’ki kell ütnöm őt’.”

„Namármost, ezt nem akarom feltételezni egyik versenyzőről, de azt gondolom, hogy ez vagy rossz helyzetértékelés volt vagy egy előre eltervezett manőver, hogy összeütközzön Lewisszal. Ez nagyon erős állítás, és nem tetszik a gondolat, hogy bárkit is ezzel vádolok, de [Verstappen] pontelőnyben van, és ezt a versenyt a Mercedesnek meg kellett volna nyernie, mégis Max távozik éllovasként.”

Hill a podcastban azt is fejtegette, hogy Verstappen autója egy pillanatig sem volt előrébb Hamiltonénál,

ezért szerinte nem feltételezhette azt, hogy az övé a kanyar és Hamilton meg fog hátrálni. „Én a helyében azt gyanítanám, hogy [Hamilton] elfordul a csúcsponton, ezért jobb, ha eltűnök onnan, mert el fogom veszteni az első szárnyamat vagy össze fogunk ütközni. Viszont, én nem vagyok Max Verstappen” – foglalta össze.

Az 1982-es világbajnokság 3. helyezettje, az ötszörös futamgyőztes John Watson a RacingNews365.com-nak azt mondta, szerinte Verstappen tudta, hogy rögtön meg kell előznie Hamiltont, mert később a tempója miatt nem lesz rá lehetősége, viszont

az ominózus sikánban Hamilton jól védekezett.

„Max talán elvesztette az ítélőképességét és az észszerűségét azzal kapcsolatban, hogy mi a megvalósítható, és mi nem az. ’Nyomott egy Maxot’, beszúrta az orrát és próbálta kierőszakolni a helyét, hogy túljusson Lewison. Rossz helyzetfelismerés volt, aminek az alapja a frusztráció, talán düh volt amiatt, ami a kerékcsere során történt” – összegzett.

A korábbi háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart elsősorban azt kifogásolta, hogy Verstappen nem ment oda Hamiltonhoz, hogy megnézze, jól van-e az ijesztőnek látszó baleset után. A holland pilóta számára ez egyértelmű volt abból, hogy ellenfele megpróbált kitolatni a kavicságyból, de a skót legenda szerint ez így is az éretlenség jele.

„Maxnak elég sokat kell még tanulnia, de kire fog hallgatni? – tette fel a kérdést a Daily Mail hasábjain. – Ő nagyon-nagyon jó versenyző, talán a leggyorsabb a mostani rajtrácson, de ha valaki igazi bajnok akar lenni, nem keveredhet állandóan balesetekbe” – mondta, és hozzátette, a csapatfőnökök helyében mindkét versenyzőnek elmondaná, hogy ők sem golyóállók.

Verstappen és Hamilton esete a rajt után

A BBC szakértőjeként is dolgozó korábbi Lotus- és Renault-pilóta, Jolyon Palmer az F1 hivatalos weboldalán úgy vélekedett, ugyan Hamilton is kellett ahhoz, hogy baleset alakuljon ki, a silverstone-i ütközéssel ellentétben ezúttal Verstappen volt az agresszor.

„Úgy gondolom, azon a nagydíjon Max mindenki más ellen óvatosabb lett volna, és talán átugratott volna a bukótéren. Abban a pillanatban úgy volt vele, hogy megszoksz vagy megszöksz, mindent egy lapra feltéve a pedálon tartotta a lábát, és megpróbált egy vakmerő manővert.”