Vágólapra másolva!
Tartanak a Mercedestől és a Red Bulltól az első rajtsorból induló versenyzők, de az Orosz Nagydíjon Lando Norris és Carlos Sainz is kihozná a legtöbbet a váratlan lehetőségéből. A legjobb helyzetben George Russell lehet.

Váratlan rajtsorrend alakult ki az Orosz Nagydíjra, pályafutása során először Lando Norris kezdhet az élről, mellőle az eddigi legjobb rajthelyét elérő Carlos Sainz rajtol, a 3. kockát George Russell szerezte meg a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont megelőzve, így mindhárom versenyzőnek volt oka örülni a szombati időmérő után.

Norrisnak két kihívója is akad a rajtnál, aztán jönnek majd az élcsapatok pilótái is Forrás: Fia Pool

Ez azonban csak szép kezdés volt, mert a Szocsiban fekvő aszfaltcsík jellegéből adódóan mindhármuknak adódnak lehetőségei és kihívásai is a rajtnál. Norris van a legelőrébb, viszont Russell közülük a legesélyesebb a 3. helyről a szélárnyék miatt, Sainz pedig ugyan közöttük foglal helyet, a gyengébb tapadás miatt hátrányba kerülhet.

– nyilatkozta Norris, amikor arról kérdezték, mit vár a futamra. – Láthattuk, hogy az autónk jó helyzetben van szárazon és nedves pályán is. Hosszú az út az 1-es vagy 2-es kanyarig, igyekszem jól felkészülni rá. Bármilyenek is lesznek a körülmények, várom már, sok pontot szerezhetünk, jó versenyünk lehet, mert a lehető legjobb helyzetben vagyunk.”

Norris korábbi csapattársa, Sainz a 2. helyről két forgatókönyvet vázolt fel: ha jól rajtol, gyorsulási versenybe kezd a McLaren ellen, ha nem, akkor megpróbál beállni a szélárnyékába. Utána viszont hátrafelé is kell majd néznie, mert

arra számít, hogy a Mercedes és a Red Bull autói előbb-utóbb nyomás alá helyezik őket.

„A két Merci és a Red Bull nyilvánvalóan nagyon hajszol majd minket. Nyilvánvaló, hogy fél-egy másodperccel gyorsabbak nálunk itt, nyomást fognak helyezni ránk, és meglátjuk, hogy elöl tudunk-e maradni. A cél nyilvánvalóan az, hogy előttük zárjunk, próbáljuk majd elkapni Landót a rajtnál, bár a piszkos oldalról rajtolok.”

Russell és Norris csatázhat a rajtnál Forrás: Williams Racing

Bár a McLarentől és a Ferraritól sem várható idén, hogy önerőből az első rajtsorba kerülnek, az autója versenyképességéhez képest Russell 3. helye a legnagyobb fegyvertény, és a brit pilóta nem is csak átmenetileg akar a dobogós helyen tartózkodni. A spái időmérős bravúrja és a verseny számára kedvező alakulása után Szocsiban is megpróbál élni a lehetőséggel.

„A 3. hely itt hihetetlen rajtpozíció. Nagyon hosszú itt az út a 2-es kanyarig, eléggé csúszós a felület és remélhetőleg Lando jó kis szélárnyékot ad majd nekem, úgyhogy mindenképpen örülök ennek. Az előző négy versenyből háromszor szereztünk pontokat, nincs ok arra, hogy miért ne mehetnénk tovább, és célba kell vennünk a dobogót. Nincs vesztenivalónk, rá fogunk hajtani.”