Hamilton korábbi csapattársai és egy riválisa is tanácsot adott Russellnek

Forma-1, Belga Nagydíj, időmérő, George Russell, Williams, Lewis Hamilton, Mercedes
Williams' British driver George Russell (L) celebrates after taking second place in the grid with third-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) in the parc ferme after the qualifying session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 28, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Jenson Button, Nico Rosberg és Charles Leclerc is tanácsokkal látta el a jövőre Lewis Hamilton csapattársaként a hétszeres világbajnokkal megmérkőző Geogre Russellt, Sebastian Vettel pedig Hamilton szemszögéből világította meg a helyzetet.

Jövőre érdekes helyzet állhat elő a Mercedesnél azzal, hogy a 23 esztendős George Russell lesz Lewis Hamilton csapattársa. Noha az istálló már előre készül és mindent megtesz, hogy ne ismétlődjön meg a Hamilton és Nico Rosberg közötti belháború, azért minden bizonnyal lesz olyan alkalom, amikor a két pilóta összetalálkozik majd a pályán, és ugyanennyire biztosra vehetjük azt is, hogy mindketten hétről hétre le akarják majd győzni a másikat. Az egyelőre a Williamsnél versenyző fiatal britnek Jenson Button, Nico Rosberg és Charles Leclerc is adott tanácsot.

Russellnek Hamilton, Hamiltonna pedig Russell lesz jövőre az első számú ellenfele Forrás: AFP/John Thys

Button és Rosberg egyaránt volt Hamilton csapattársa, előbbi a McLarennél 2010 és 2012 között, utóbbi a Mercedesnél 2013 és 2016 között. Közös a két egyszeres világbajnokban, hogy egyszer mindketten le tudták győzni a ma már hétszeres világbajnok britet.

– címezte tanácsát Russellnek Button a Sky Sportsnak nyilatkozva.

A 2009-es világbajnok címvédőként igazolt a McLarenhez 2010-ben, és azonnal felismerte, hogy milyen téren kerülhet előnybe a Hamilton csapatának számító wokingi együttesben. „Az első dolog, amit kérdeztem, amikor beléptem az ajtón az volt, hogy »ez Lewis csapata, vagy egyenlő bánásmódban részesülünk?« A csapat azt mondta, hogy egyenlő bánásmódot kapunk, ezután pedig már csak azt kérdeztem, hogy hol írjam alá?"

Biztosra kell menned, hogy a megfelelő emberekkel veszed magad körül. Csapatjátékosnak kell lenned, el kell vinned a srácokat vacsorázni. Az apró dolgok számítanak. Azt kell érezniük, hogy törődsz velük. Lewis az elején nem törődött ezzel, mert annyira gyors volt. Úgy volt vele, hogy mást nem kell tennie, de mostanra minden téren kiteljesedett, úgyhogy George-nak már teljesen más lesz, mint nekem volt."

Button olyan dolgokra is odafigyelt, amelyekre Hamilton akkor még nem Forrás: AFP/Saeed Khan

Hogy pontosan milyen, azt Nico Rosbergnél jobban talán senki sem tudja. A 2016-os világbajnok már a Mercedesnél csapott össze Hamiltonnal, jóllehet, Russell-lel ellentétben nem számított fiatal trónkövetelőnek. „Az lesz számára a kihívás, hogy visszafogja magát az első párharcban vagy ne?

– nyilatkozta Rosberg, majd utalt rá, hogy Hamilton számára sem lesz egyszerű a helyzet. – Ő a legnagyobb, egy fiatal pedig legyőzheti. Ez kényelmetlen szituáció a számára."

De nemcsak a két világbajnoknak, hanem Charles Leclerc-nek is van olyan tapasztalata, ami majd megegyezhet Russell élményeivel, hiszen 2019-es Ferrarihoz szerződésekor ő is egy többszörös világbajnok csapattársa lett.

A monacói pilóta szerint a legfontosabb, hogy Russell ne görcsöljön rá erre.

„Nincs nagyon mit mondanom neki, tudja, mit kell tennie. Csodálatos lehetőség ez neki, és nagyon jó helyzetben van, olyanban, mint amilyenben én voltam Sebbel. Mellettem is volt egy többszörös világbajnok, nekünk, fiataloknak ez pedig remek lehetőség megmutatni, hogy mit tudunk, és közben a legjobbtól tanulunk. Úgyhogy csak élvezze és ne helyezzen túl nagy nyomást magára!"

Hamilton és Russell helyzete hasonló lehet Leclerc és Vettel első és egyben utolsó közös évéhez Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Sebastian Vettel pedig nem Russell, hanem Hamilton szemszögéből ismerheti ezt a szituációt, és állítja, a hétszeres világbajnoknak is lesz mit tanulnia. „Lewis elég idős már, nincs szüksége sok tanácsra. És különben is, minden helyzet más” – nyilatkozta Vettel.

Mindig elég nyitott és egyenes voltam, és ugyanúgy tanultam Charles munkamódszeréből is. Elég egyenesek voltunk egymással, ami jó volt."