Vágólapra másolva!
Juan Pablo Montoya a 2001-es Brazil Nagydjon történtekkel állította párhuzamba Lando Norris Szocsiban elbukott győzelmét. A kolumbiai úgy véli, a McLaren fiatalja így is bizonyított Oroszországban.

Lando Norrisnak ugyan „megszakadt a szíve" az Orosz Nagydíjon elszalasztott győzelem után, ami pályafutása első sikere is lett volna egyben, Juan Pablo Montoya szerint mégis van oka az örömre, és pozitívumot is magával vihet a kudarcból. Az F1-ben 2001 és 2004 között a Williams, majd 2005-ben és 2006-ban a McLaren színeiben versenyző kolumbiai saját pályafutásának második F1-es futamával állította párhuzamba a Norrisszal történteket.

Norris csalódottsága érthető, de a teljesítményét senki nem veheti el tőle Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Persze a wokingiak 21 esztendős pilótája a győzelem elvesztése után nem nagyon tudott a pozitívumokra gondolni, az F1-ben hét elsőségig jutó Montoya kiemelte, hogy hosszú távon sokat fog jelenteni neki ez a verseny. „Tudom, mennyire csalódott, de ha a tágabb képet nézzük, vezetett egy nagydíjat. Igen, nem nyerte meg, de a verseny nagy részét vezette, és nem követett el hibákat. Visszatekintve, a mezőny 90%-a imádta volna, ha ugyanerre a teljesítményre képes.

– nyilatkozta a kolumbiai az Autosportnak.

Montoya pedig tapasztalatból beszél, F1-es karrierje elején ugyanis ő is átélt hasonlót. Mindössze második nagydíját teljesítette a brazíliai Interlagosban, amikor senkitől sem zavartatva nagy előnnyel vezetett, Jos Verstappen pedig lekörözés közben kiütötte. „Van egy kis hasonlóság azzal, amikor Brazíliában Jos nekem jött. Mindenki azt gondolta, hogy nagyon dühös vagyok, de valójában igazán boldog voltam, mert megelőztem Michael [Schumachert] és vezettem egy grand prix-t. Úgy voltam vele, hogy »képes vagyok erre, tényleg képes vagyok«. Ha az ember így elkezd hinni magában, akkor utána igazán könnyű dolga lesz."

Montoya sem volt messze első F1-es győzelmétől a 2001-es Brazil Nagydíjon Forrás: F1 TV

A királykategóriás karrierje során az F1 egyik rosszfiújának tartott versenyző nemcsak Norrisról, hanem korábbi csapatáról is jó véleménnyel van, és úgy gondolja, hogy ha majd rendszeresen ott lesznek az élmezőnyben, akkor az Orosz Nagydíj végjátékához hasonló kiélezett helyzetekben is jobb döntéseket fognak hozni.

„Szerintem igazán jók, Daniel [Ricciardo] is jó munkát végez és egyre jobb az autóban, amit jó látni. És Lando is hihetetlen munkát végez, miközben igazán jó a kémia közte és a csapat között. Igen, megnyerték az előző versenyt, de nem voltak elég gyakran olyan helyzetben, hogy futamot nyerjenek.

Szerintem senkit nem lehet hibáztatni azért, ami történt. Csapatként lenyűgöző munkát végeztek, egyszerűen csak nem az ő szájízük szerint alakultak a dolgok."