Red Bull: Russell példája megmutatta, hogy Verstappen jobb Hamiltonnál

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Red Bull Racing, Abu-dzabi Nagydíj 2020
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Pole position qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing speaks with third placed qualifier Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner számára egyértelmű, hogy versenyzője, Max Verstappen jelenleg a legjobb pilóta a Forma-1-ben, ráadásul a holland tehetség még mindig fejlődik.

Sorra nyeri a világbajnokságokat Lewis Hamilton, ennek ellenére Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, már nem a brit pilóta, hanem Max Verstappen a Forma-1 aktuális legjobbja. A versenyzők teljesítményét sokszor nehéz lemérni az eltérő autók miatt, ráadásul Hamilton és Verstappen is rendszeresen legyőzi a csapattársát.

Hamilton és Verstappen a mezőny két kiemelkedő versenyzője Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

A 2020-ban megrendezett Szahíri Nagydíj viszont érdekes szempontot hozott a vitába: a koronavírus miatt Hamilton nem vehetett részt a versenyhétvégén, ezért a Mercedes nagyon rövid határidővel a Williamsből a gyári csapathoz katapultálta George Russellt, aki sokáig vezette a versenyt. Ez Hornert meggyőzte arról, hogy nem Hamilton, hanem már Verstappen a legjobb F1-es pilóta.

– nyilatkozta Horner a RacingNews365.nl-nek. – Max és Lewis kiemelkedő, és bár semmiképpen sem szabad eltekintenünk attól, amit Hamilton elért, jó csomag áll rendelkezésére” – utalt a Mercedesre, ami 2014 óta minden konstruktőri világbajnokságot megnyert.

Verstappen 2014-ben kezdett F1-es autót tesztelni, 2015-től a Toro Rossónál mutatkozott be, majd a 2016-os Spanyol Nagydíj óta a Red Bull versenyzője, jelenlegi csapatánál minden évben nyert versenyt (általában kettőt), és Horner rámutatott, a holland pilótának többet ki kell sajtolnia az autójából, mint Hamiltonnak a Mercedesből.

„A Mercedesszel egy Williams-pilóta rögtön be tud jutni az első sorba, és Russell majdnem megnyerte a versenyt. Ha viszont a Red Bullnál valakinek be kellene ülnie Verstappen autójába, ha mondjuk Max is elkapná a koronavírust, akkor senki sem tudná hozni az ő szintjét” – szögezte le a brit csapatfőnök.

Ha versenyképes autót kap, Verstappen hozza az eredményt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Giuseppe Cacace

A 23 esztendős versenyző korábban az F1 fenegyereke volt, rengeteg bírálat érte agresszív vezetési stílusa és a kockázatvállalási hajlandósága miatt, de az évek során beért, egyre megfontoltabb és egyértelműen ő lett a Red Bull vezéregyénisége. Horner méltatta pilótáját az időmérős és a versenytempója miatt és elismerően nyilatkozott a gumikezelési képességéről is.

„Max sokkal jobban olvassa már a versenyt, jobb visszajelzéseket ad a csapatnak és a csalódásokat is jobban kezeli. Ezeken a területeken sokkal érettebb lett – tette hozzá. – Ha megnézzük a szereplését Abu-Dzabiban, fenséges volt a pole pozíciója, aztán nagyon éretten irányította a versenyt a rajttól a leintésig.”