Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel nem aggódik amiatt, hogy várhatóan csupán másfél napnyi tesztlehetősége nyílik az Aston Martinnál az idei szezonkezdet előtt. A csapatnál nagyon lelkesek az érkezése miatt.

A koronavírus miatti költségcsökkentés jegyében az idei szezon előtt mindössze három tesztnap áll majd a csapatok rendelkezésére, hogy teszteljék a 2021-es autóikat, ami azt jelenti, hogy egy pilótának átlagosan másfél napnyi szereplés jut. Ez normális esetben is nagyon kevés lenne, azoknak pedig még nehezebb a helyzetük, akik csapatot váltanak a két szezon között.

Vettel idén az Aston Martin színeiben versenyez Forrás: Aston Martin Cognizant Formula One Team

Az idei évtől Alpine néven szereplő Renault és Fernando Alonso tavaly minden lehetőséget kihasznált, hogy a spanyol pilóta az aktuális autót vezethesse, a Ferrarihoz érkező Carlos Sainz és az Aston Martin új pilótája, Sebastian Vettel kifogásolta is, hogy ha a kétszeres világbajnok tesztelhetett a szezon végén, akkor ők miért nem.

Sainznak a Ferrari várhatóan még januárban gyakorlási lehetőséget biztosít egy kétéves autóval, az Aston Martinnak viszont erre nincs kapacitása, de az F1 hivatalos weboldalának Vettel elmondta, ha csak másfél napot tölthet a szezon előtt az autóban, akkor annyival is beéri.

„Úgy hallom, csak egy tesztelés lesz a szezon előtt, az lesz az első alkalom, hogy vezethetem az új autót – nyilatkozta a 14. F1-es szezonjára készülő pilóta. Ez nem aggaszt. Ha így lesz, akkor így lesz. Az évek során az ember megszokja, hogy nagyon kevés időt tölthet a pályán és igyekszik a legtöbbet kihozni ebből. Még úgy is sokat lehet menni, hogy másfél nap nem tűnik hosszú időnek.”

Hülkenberg tavaly bizonyította, hogy néhány óra alatt is be lehet ugrani az F1-be, de csak kompromisszumokkal Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Mindannyiunk esetében ugyanaz a helyzet és manapság már sok feladatot el lehet végezni előre. Úgy gondolom, a tesztelés előtti előkészületek, majd a versenyre való felkészülés lesz kulcsfontosságú.”

Vettel előtt honfitársa, Nico Hülkenberg példája lebeghet, a német pilóta tavaly kétszer is az utolsó pillanatban ugrott be az Aston Martin elődjének számító Racing Pointhoz és bár a minimális felkészülés miatt hátrányban volt Lance Strollhoz képest, mindkét futamon pontokat szerzett, amikor rajthoz állt.

A négyszeres világbajnoktól természetesen más eredményeket várnak el, Lawrence Stroll, a csapat elnöke és Otmar Szafnauer csapatfőnök is hangsúlyozta, hogy Vettel tapasztalatára építve győztes istállót faragnának az Aston Martinból.

„Ez óriási izgalommal tölt el mindenkit a csapatban – kommentálta Vettel érkezését Szafnauer. – Sebastian révén egy bizonyítottan négyszeres világbajnokunk van, akinek van tapasztalata abban, hogy segítsen csapatoknak futamgyőztessé és világbajnoki esélyessé válni. Ezért olyan fontos igazolás ő a számunkra. Győztes mentalitást hoz és kétségtelenül sokat fogunk tőle tanulni.”