A visszavonuló Räikkönen őszintén beszélt a pályafutása utáni időszakról

Forma-1, Török Nagydíj, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
Alfa Romeo's Finnish driver Kimi Raikkonen attends a press conference at the Intercity Istanbul Park in Istanbul on October 7, 2021, ahead of the Turkish Formula One Grand Prix. (Photo by Sedat Suna / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen a szezon végén búcsúzik az F1-től, ám számos pilótával ellentétben nem gondolja úgy, hogy a sportág nyújtotta adrenalint pótolnia kellene valamivel. A finn versenyző szerint számukra teljesen normális, amit csinálnak.

Kimi Räikkönen 19 teljesített szezon után, 21 évvel a bemutatkozását követően jövőre már nem lesz ott az F1 mezőnyében, hiszen nemrég bejelentette visszavonulását. A finn pilóta most megszólalt azzal kapcsolatban, hogy megpróbálja-e valamilyen módon helyettesíteni a száguldást, ami ilyen-olyan formában, de több mint két évtizede jelen van az életében.

Räikkönen számára teljesen normális, hogy az F1-ben versenyez, így nem is érzi szükségesnek, hogy pótolja valamivel Forrás: AFP/Sedat Suna

A kérdés jogosan merül fel, hiszen jó néhány korábbi pilóta igyekszik valamelyest pótolni azt az adrenalinmennyiséget, amit az autósport csúcskategóriája nyújt. A legtöbben néhány évig más szériákban vezetnek le, ahogyan ezt például Fernando Alonso is tervezi, mások pedig az extrém sportokban keresik a kihívásokat. Räikkönen azonban rá jellemző választ adott a kérdésre.

– idézi a GPFans.com – Sok szempontból normális dolog, amit teszünk. A magam részéről éveken át ezt csináltam, szóval ez sok tekintetben nem más, mint hogy autót vezetünk. Nyilván, ha az ember hosszú szünetet tart, majd ismét kipróbál egy F1-es gépet, akkor gyorsnak érzi, de utána az ilyesmi normálissá válik.”

Ami az utolsó mondatot illeti, 2007 világbajnoka tapasztalatból beszél, hiszen 2009-ben egyszer már elhagyta a Forma-1 mezőnyét, és csak kétéves kihagyás után tért vissza oda. A 42. születésnapját a múlt hét vasárnapján ünneplő pilóta elismerte, hogy egy baleset félelmetes tud lenni, összességében viszont úgy véli, messze nem a Forma-1 az, amitől a legjobban megrémül.

– jelentette ki. – [Azonban] úgy gondolom, hogy az életben sok olyat teszek, amely jóval félelmetesebb [ennél]. A gyerekekkel otthon lenni [is] izgalmas lehet néha, ezt soha nem lehet tudni. Időnként, amikor megtehetem, próbálkozom a motokrosszal, és minél gyakrabban csinálom, annál ijedtebbnek érzem magam, jobban, mint itt, de nem tudom. Számunkra ez teljesen normális dolog. Hogy izgalmas-e? Mi az izgalmas? Az F1 nekünk normálisnak tűnik. Persze némi kihagyás után gyorsnak érezzük.”

2012-ben Räikkönen maga is megtapasztalhatta, hogy milyen több évnyi kihagyás után visszatérni az F1-be Forrás: Lotus F1 Team

Arról, hogy folytatja-e a versenyzést, konkrétan nem beszélt, de szavai alapján mindez egyáltalán nem biztos. Ha pedig végül teljes mértékben felhagy a sportággal, akkor összességében egy több mint három évtizedes pályafutást kell lezárnia, hiszen 10 évesen kezdett el gokartozni, azóta pedig minden idényben versenyzett valamelyik kategóriában.