Hamilton népszerűsége csökkent, már nem ő áll az élen a szurkolók között

Forma-1, Belga Nagydíj, időmérő, Lewis Hamilton, Mercedes, Max Verstappen, Red Bull
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (R) celebrates taking pole position with third-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton in the parc ferme after the qualifying session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 28, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az idei világbajnoki cím még nem dőlt el Lewis Hamilton és Max Verstappen között, egy versenyt azonban már így is megnyert a holland pilóta. Mégpedig a népszerűségit, az eddigi legnagyobb szurkolói közvélemény-kutatásban ugyanis ő lett a legnépszerűbb Forma-1-es pilóta, miközben riválisa a második helyre sem ért oda.

Az eddigi legnagyobb F1-es közvélemény-kutatást végezte el a Motorsport Network az F1-gyel és a Nielsen Sports-cal karöltve. Összesen 167 ezer drukker válaszolt a kérdésekre 187 országból, hogy kiderüljön, kit tartanak a szurkolók jelenleg a legnépszerűbbnek. A pilóták között Max Verstappen, a csapatok között pedig a McLaren nyert.

Szavaztak a drukkerek Forrás: AFP/Robyn Beck

A korábbi, 2017-es felmérést az akkor még csak háromszoros világbajnok Hamilton zárta az élen, azóta viszont fordult a kocka, most ugyanis Verstappen a megkérdezettek 14,4%-ánál a legnépszerűbbnek bizonyult, és egyharmaduknál bekerült a legjobb háromba. A holland pilóta globális népszerűségét jelzi, hogy az Egyesült Államokban és a Japánban élők között is előkelő helyen szerepelt, illetve nemcsak a fiatalok között, hanem a 35-54-es korosztályban is sok szavazatot kapott.

A Red Bull világbajnoki aspiránsa mögött Lando Norris végzett, a szavazatok 13,7%-át begyűjtve. Ami kiemelendő a fiatal brittel kapcsolatban, hogy a női szavazók között simán nyert (57%-uk tette be őt a legnépszerűbb háromba), és a 24 évnél fiatalabbak között is ő végzett az élen.

Szavazzon!

Önnek ki a kedvenc F1-es pilótája?

Ami Hamiltont illeti, 2017-hez képest két helyet rontott és a szavazatok 12,5%-ával csak harmadik lett, noha az Egyesült Királyságban továbbra is ő a legnépszerűbb. A hétszeres világbajnok mögött Daniel Ricciardo végzett a negyedik helyen (10,2%), majd jött Sebastian Vettel (9%), Charles Leclerc (7,4%), Fernando Alonso (7,3%), Kimi Räikkönen (5,4%), George Russell (4%) és Pierre Gasly (2,9%).

A népszerűségi versenyt Verstappen nyerte Forrás: AFP/John Thys

Nemcsak pilótákra, hanem csapatokra is lehetett szavazni, ez a sorrend pedig remekül tükrözi, hogy Norris és Ricciardo is a legnépszerűbb versenyzők közé tartozik, a McLaren a maga 29,5%-ával ugyanis toronymagasan nyert a Red Bull (19,7%) előtt. A harmadik helyre a Ferrari (17,9%) ért oda, a címvédő Mercedes pedig csak negyedik lett (11,9%).

Szavazzon!

Önnek melyik a kedvenc F1-es csapata?

Az Alpine kapott még értékelhető mennyiségű szavazott (3,1%), amivel az ötödik legnépszerűbb istállónak mondhatja magát. 2017-ben ezt a rangsort még a Ferrari vezette.