Főnöke szerint Verstappen csak kíváncsi volt

Forma-1, Portugál Nagydíj, szombat, Max Verstappen, Red Bull
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 24: Third placed qualifier Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 24, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Jose Sena Goulao - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner emlékeztetett rá, hogy más versenyzők is tettek hasonló vagy még támadhatóbb mozdulatokat a riválisok autóját fürkészve, mint Max Verstappen az időmérő után.

A Brazíliában rendezett nagydíj második napjának kezdetéig még nem született döntés arról, hogy megbüntetik-e Lewis Hamiltont és/vagy Max Verstappent a pénteki időmérőn elkövetett vétségekért. Előbbi hátsó szárnyán nyitáskor az engedélyezettnél nagyobb volt a rés, ezzel jogosulatlan előnyhöz jutott, míg a Red Bull pilótájának kihágása az volt, hogy ezt vizsgálva hozzányúlt a Mercedeshez a bokszutcában.

Mindez egy néző által feltöltött felvételről derült ki, s bár nem valószínű, hogy Verstappen bármily módon megváltoztatta volna a légterelőt, a szabálysértés miatt őt is beidézték meghallgatásra.

Főnöke, Christian Horner nem gondolja szokatlannak a viselkedését,

hiszen többek közt egykori pilótája, Sebastian Vettel is előszeretettel tapogatta meg a riválisok autóját.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Sok versenyzőnél láttuk, hogy időnként tanulmányozzák a többi autót. Most is ez történt, kíváncsi volt" – mondta a Sky Sportsnak Verstappen mozdulatáról.

„Ebben semmi szokatlan sem volt. Korábban sosem jött elő a téma és kerekedett vita belőle."

Sokakban felmerült, hogy a Red Bullnak már az időmérő alatt feltűnt valami gyanús Hamilton hátsó szárnyán és Verstappen ezért ment oda méregetni, de Horner tagadta ezt.

Verstappen megmozdulása sokba kerülhet Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jose Sena Goulao

„A Mercedes végsebessége lenyűgöző. Lehet, csak ezt tanulmányozta. A pilóták időnként roppant kíváncsi természetűek – nyilatkozta. – Az esetet azért jelentették a felügyelőknek, mert [Hamilton] autója nem ment át az ellenőrzésen. A vizsgálat elég egyértelmű, több felvétel van róla, hogy az autó nem teljesítette, fogalmam sincs, hogy lehet szabályos."

„Emlékszem, 2014-ben egyszer zűr volt az első szárnyunkkal, nem ment át az ellenőrzésen és ezért kizártak minket az időmérőről."

Hamilton 1., Verstappen 2. lett a pénteki időmérőn. Széles skálán mozog a kiosztható büntetések fajtája, a megrovástól a kizárásig és a mezőny végére sorolásig bármi elképzelhető mindkét pilóta esetében. Ami külön csavar, hogy Brazíliában két futamot is tartanak: szombaton az idén bevezetett "sprint" formátumú kvalifikációt, vasárnap pedig a hagyományos távú viadalt.