Vágólapra másolva!
Pierre Gasly értetlenül áll a Katari Nagydíjon történtek előtt. Az Alpha Tauri francia versenyzője a második helyről rajtolva az első kanyarban még Lewis Hamiltont támadta, de utána olyan lassú volt, hogy csak tizenegyedik lett.

Valódi kínszenvedés volt a versenye, noha előzetesen még az sem látszott elképzelhetetlennek, hogy a dobogóért küzdjön. Pierre Gasly a második helyről várhatta a Katari Nagydíj rajtját, végül azonban csak a 11. helyen haladva intették le. A francia pilóta utólag sokkolónak nevezte az Alpha Tauri tempójának hiányát.

Gasly a rajtnál még Hamiltont támadta, de aztán Alonso megelőzte őt Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Miután a teljes hétvégén nem volt olyan edzés, amelyen ne lett volna az első négyben, Gasly joggal bizakodhatott a kiugró eredményben, amihez Max Verstappen és Valtteri Bottas büntetése még közelebb segítette. A rajtnál azonban nem tudta megtartani a második helyet és visszaesett Fernando Alonso mögé, majd az első kiállásáig még ketten megelőzték. A második kiállása előtt már csak 10. volt, végül pedig a 11. helyen ért célba.

– nyilatkozta a verseny után. – Az első néhány körben próbáltunk tapadni Fernandóra, amit alig tudtam megtenni, utána pedig agresszív két kiállásos taktikára váltottunk, de a tempónk a futam egyetlen pontján sem volt meg. Sokkoló volt. Próbáltam olyan keményen nyomni, ahogy csak tudtam, de még új gumikkal is mérföldekre voltam a használt gumikon levő Fernandótól. Annyira frusztráló volt."

Gaslynak elsőre két dolog is eszébe jutott azzal kapcsolatban, hogy miért volt ennyire lassú, de hogy ez-e a valós indok, az majd csak az utólagos vizsgálatok során derül ki. „Az időmérőn történtek után kicseréltük az első szárnyat és a padlólemezt – utalt a Q3 végén a 15-ös kanyar kerékvetőjén elszenvedett sérülésekre és defektre. – Nem tudom, hogy ennek volt-e hatása. A versenyen használt közepes gumikat már feltettük az időmérőn, úgyhogy nem voltak teljesen újak. Nem tudom, hogy ennek volt-e hatása. Mindent meg kell vizsgálnunk, mert akkor sem jöttek a köridők, amikor nagyon keményen terheltem a gumikat."

Akkor sem volt gyors, amikor nem vigyázott a gumikra Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Az Alpha Tauri pilótája szerint a tempójuk hiánya miatt akár öt kerékcserét is beiktathattak volna, akkor sem lettek volna gyorsak. „Kiállhattunk volna ötször, háromszor, kétszer, egyszer, nem számít. A tempónk egyszerűen nem volt jó. Túl lassúak voltunk, és még Sebet sem tudtam megelőzni. Nem volt meg a tempóm, ami nagyon-nagyon frusztráló."

Ami a tempóhiány miatt további csapás a 8. helyről rajtoló Cunoda Jukival is csak a 13. pozíciót megszerző Alpha Taurinak, hogy a hétvégét velük pontazonossággal kezdő Alpine Fernando Alonso harmadik és Esteban Ocon ötödik helye révén 25 pontot gyűjtött,

két versennyel a vége előtt tehát igencsak ellépett a konstruktőri ötödik helyen.

– mondta Gasly. – Ez a fő ok. Nyilván azt is nagyon frusztráló látni, hogy hol végzett a két Alpine, de végső soron őszintének kell lennünk magunkkal. Sokkal jobb munkát végeztek nálunk, úgyhogy gratulálnunk kell nekik.”