Bebiztosították a Spanyol Nagydíj helyét az F1-es versenynaptárban

Forma-1, Daniel Ricciardo, McLaren MCL35M, Sergio Pérez, Red Bull Racing RB16B, Carlos Sainz, Ferrari SF21, Lando Norris, McLaren MCL35M, Fernando Alonso, Alpine A521, Spanyol Nagydíj, mezőny
Daniel Ricciardo, McLaren MCL35M, leads Sergio Perez, Red Bull Racing RB16B, Carlos Sainz, Ferrari SF21, Lando Norris, McLaren MCL35M, and Fernando Alonso, Alpine A521 exiting corner
Vágólapra másolva!
A Forma-1 jogtulajdonosa bejelentette, hogy 2026-ig meghosszabbították a Spanyol Nagydíj szerződését, így folytatódik a verseny 1992 óta Barcelonában íródó története.

Újabb helyszínt biztosítottak be a Forma-1 versenynaptárában a következő évekre, a jogtulajdonos bejelentése szerint legalább 2026-ig megrendezik a Spanyol Nagydíjat, továbbra is az 1992 óta használt barcelonai pályán. A közlemény szerint a 2022. május 22-én zajló következő verseny előtt fejlesztések várhatók a Circuit de Barcelona-Catalunyán.

Az F1 1992 óta visszajár Barcelonába Forrás: Motorsport Images/Zak Mauger

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mire terjed ki, de a pályát és a környező infrastruktúrát, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos célokat emelték ki. A nyomvonalat az idei verseny előtt megváltoztatták, de a pálya így sem lett izgalmas. Amennyiben az időjárás nem szól közbe, általában eseménytelen futamok zajlanak a helyszínen a kevés előzési lehetőség miatt.

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója ettől függetlenül örül annak, hogy a mezőny Barcelonában marad.

„Köszönöm a promóternek és a hatóságoknak a lelkesedést és az elkötelezettséget, hogy a Forma-1-et Barcelonában tartsák. A pályát és a létesítményeket érintő fejlesztések révén folytatjuk a hosszú, közös történetünket. A csapatok és a pilóták mindig várják, hogy a pályán versenyezhessenek, ellátogathassanak Barcelonába.”

Domenicali a spanyolok nemzeti hősének nevezte a kétszeres F1-es világbajnok Fernando Alonsót, aki a Katari Nagydíjon hét év után ismét dobogóra állhatott, valamint a Ferrari színeiben az első futamgyőzelmére hajtó Carlos Sainzot. Amennyiben a 2022-es szabályok révén versenyképes autót kapnak, akár az élmezőnyben is szerepelhetnek a hazai közönség előtt.

Roger Torrent, a pálya igazgatója a fenntarthatóságot emelte ki fejlesztendő területként.

„Üdvözöljük a szerződés meghosszabbítását, ami kölcsönös elköteleződési záradékot is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a Circuit Barcelona-Catalunyát a fenntarthatóság terén az ilyen létesítmények között világszínvonalú mércévé formáljuk. Azt akarjuk, hogy a pálya a zöld transzformáció és a klímavészhelyzet miatti elvárásoknak megfelelő infrastruktúrával rendelkezzen.”

Az Alfa Romeo a jövőre használatos, 18 colos gumikat is Barcelonában tesztelte Forrás: Antonin Vincent / DPPI/Antonin Vincent

Barcelona kedvelt helyszín a tesztelésre, a tervek szerint jövőre is a katalán pályán próbálják majd ki először az új szabályok szerint épülő F1-es autókat, és a májusi verseny arra is jó lehetőséget teremt, hogy néhány hónap elteltével az istállók visszamérjék a fejlesztéseik sikerességét. A fenntarthatóság érdekében a pálya eddig is sokat tett, erről itt írtunk bővebben.