Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton is döbbenten vette tudomásul a Mexikóvárosi Nagydíj időmérőjének végeredményét. A hétszeres világbajnok megdicsérte Valtteri Bottast, aki kiemelte, jó rajtra lesz szükségük.

A szezon egyik legnagyobb meglepetését hozta a Mexikóvárosi Nagydíj időmérője, hiszen azok után, hogy a harmadik szabadedzésen a Red Bull több mint 6 tizeddel volt a Mercedes előtt, a címvédő előzetesen már annak is örülhetett, hogy ha legalább az egyik autóval sikerül elcsípni az első sort. Ehhez képest végül ők lesznek azok, akik az első két helyről rajtolhatnak.

Hamiltont meglepte, hogy kisajátították az első sort Forrás: AFP/Pedro Pardo

A pole pozícióból azonban nem Lewis Hamilton, hanem Valtteri Bottas rajtolhat, miután mindenkinél gyorsabbnak bizonyult. A hétszeres világbajnok ennek megfelelően méltatta a finn pilótát.

– kezdte a leintés utáni interjúját. – Büszke vagyok rá, mert az utolsó futamokon remekül vezetett. Nagyszerű a csapat számára, nagyon keményen dolgoztak. Nem gondoltuk, hogy megvan a tempónk ezen a hétvégén, szóval különleges dolog, hogy kisajátítottuk az első sort, és nyilvánvalóan jó lehetőséget ad a holnapi csatára.”

A Mercedes már a Q2-ben utolérte a Red Bullt, de akkor még azt lehetett gondolni, hogy a közepes gumikon más a helyzet, illetve a bikásokban még lehet tartalék. Nem volt, ami a 36 éves pilótát is nagyon meglepte.

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mi változott a harmadik szabadedzés után. – Egy ponton hat tizeddel voltak előttünk, aztán néggyel, aztán, amikor megérkeztünk az időmérőre, jobb lett a tempónk. Ugyanannyira megdöbbentem, mint mindenki más, de így is elfogadjuk.”

Bottas pályafutása egyik legjobb körét autózta a Q3 elején Forrás: AFP/Pedro Pardo

Hamilton kijelentette, szerette volna megszerezni a pole pozíciót, mindent kiadott magából, de Bottas jobb volt nála. A finn versenyző az első mért körével bizonyult a leggyorsabbnak, másodjára nem tudott javítani, de szerencséjére az élmezőnyből mindenki elmondhatta magáról ugyanezt.

„Lenyűgöző körök voltak, főleg a Q3 első köröm – lelkendezett. – Másodszorra az utolsó szektort nem tudtam ugyanúgy teljesíteni, de őszintén szólva

Bottast szintén megkérdezték arról, hogy mi változott a harmadik gyakorláshoz képest, és a finn versenyző meglepő választ adott. Szerinte már akkor sem volt komoly gond az autójukkal, később pedig az időjárás az ő malmukra hajtotta a vizet.

„Délelőtt elég jó volt az autó, csak az elején nem volt meg a tempónk – magyarázta. – Azonban az, hogy délután magasabb volt a hőmérséklet, a mi kezünkre játszott. Megpróbáltuk optimalizálni a gumik hőmérsékletét a beállításokkal.”

A Mercedes ezzel nagy lépést tett afelé, hogy meglepetésre legyőzze a Red Bullt, de a második szabadedzés alapján nehéz dolguk lesz. Akár már a rajtnál is fordulhat a sorrend, hiszen az első kanyar nagyon messze van.

– fogalmazott Bottas. – Szóval szükségünk lesz egy jó rajtra, legalább csapatként. Remek, hogy két autóval vagyunk elöl, és ezt megpróbáljuk megtartani.”