Utólag a Red Bull csapatfőnöke is belátta, elhamarkodottan kritizált

Forma-1, Mexikóvárosi Nagydíj, Cunoda Juki, Alpha Tauri
MEXICO CITY, MEXICO - NOVEMBER 05: Yuki Tsunoda of Scuderia AlphaTauri and Japan during practice ahead of the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on November 05, 2021 in Mexico City, Mexico. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, az F1-es Red Bull-istálló csapatfőnöke némileg módosította az álláspontját a Mexikóvárosi Nagydíj időmérő edzésén Sergio Pérezt és Max Verstappent megzavaró Cunoda Jukiról, ám kikérte magának, hogy a véleménye miatt kritizálják.

A Mexikóvárosi Nagydíj időmérő edzése után nagy vihart kavart a közösségi médiában az, hogy a Red Bull Cunoda Jukit hibáztatta, amiért nem sikerült megszereznie a pole-t és mindkét Mercedestől kikapott. Christian Horner csapatfőnök azt mondta, szerinte "meg lettünk cunodázva", de Helmut Marko tanácsadó sem rejtette véka alá, hogy a japán pilótát okolja. A valóságban azonban, ha valaki hibás volt, az inkább az Alpha Tauri, amely nem adott elég információt a versenyzőjének.

Cunoda nem csinált semmi rosszat, mégis kemény kritikát kapott Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

Cunoda időmérős rádiózását hallva egyértelmű, hogy mérnöke nem szólt neki előre, hogy fokozottabban figyeljen, mert a két Red Bull a kanyargós második szektorban fogja őt utolérni, helyette mindig csak arra figyelmeztette, aki éppen mögötte érkezett. Amint Cunoda hallotta, hogy Pérez a következő gyorskörön levő pilóta mögötte, azonnal kigurult a bukótérbe, ez azonban megzavarta a mexikóit, aki így hibázott, majd a mögötte érkező Max Verstappen is beleemelt a gázba.

Horner szavai azért is vertek nagy visszhangot (voltak, akik nekiestek Cunodának a közösségi médiában, másik viszont a Red Bull hozzáállását kritizálták), mert az Alpha Tauri nagy erőket mozgósított a szezon közben annak érdekében, hogy növelje Cunoda önbizalmát és a helyes irányba terelje a kissé alulteljesítő japánt. Ez az utóbbi időben már kezdett meglátszani a teljesítményén, az időmérő után viszont ismét egy ijedt, aggódó versenyzőt láthattak a paddockban, aki a sajtó képviselőitől várt megerősítést arra vonatkozóan, hogy nem csinált semmi rosszat.

Hornertől aztán a futam után is megkérdezték, hogy mit szól mindehhez, mire ő kikérte magának, hogy nem nyilváníthat véleményt egy versenyzőről.

– mondta.

A levezető körön levő Cunoda csak a mérnökére hagyatkozhatott Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

Ezzel együtt másnapra a Red Bull csapatfőnöke is belátta, hogy nem lehet kizárólag Cunodát okolni a történtekért, és inkább a csapata hozta őt nehéz helyzetbe.

Sajnálatos volt a végkifejlet, különösen úgy, hogy csak azért volt a pályán, hogy szélárnyékot adjon a csapattársának. De ez van. Végül minden jól alakult, mert kedvezett nekünk, hogy a második sorból indultunk" – utalt Horner arra, hogy így Max Verstappen a szélárnyékot kihasználva mindkét Mercedest megelőzte a rajtnál.